Mag het licht uit in het Waddengebied? Visit Wadden start donkertecampagne!

LAUWERSMEER – Vandaag, zaterdag 30 oktober, is de Nacht van het Wad: een avond vol activiteiten in het donker. Visit Wadden grijpt dit moment aan om het thema ‘Donkerte van de Wadden’ extra aandacht te geven en lanceert de campagne ‘Beleef de donkerte van de Wadden’. Centraal staat de beleving van de nachtelijke duisternis, waarbij niet alleen aandacht wordt gevraagd voor de schoonheid van de duisternis, maar ook de functie en het belang ervan. 

Nederland is het land met de meeste lichtvervuiling ter wereld. Toch is ons eigen Waddengebied een van de donkerste plekken van de wereld. Niet voor niets vind je hier ook de enige twee Dark Sky Parken van Nederland: de Boschplaat op Terschelling en het Dark Sky Park Lauwersmeer op de grens van Friesland en Groningen. Naast deze donkere plekken behoren ook Schiermonnikoog, het Hogeland in Groningen en de Friese Waddenkust tot de donkerste plekken van Nederland. Boswachter Dark Sky Park Lauwersmeer Jaap Kloosterhuis; ‘we moeten ervoor zorgen om onnodige verlichting terug te brengen’. Juist dat onnodige licht veroorzaakt lichthinder en energieverspilling. Daardoor raakt het ritme van mensen en dieren verstoord. Zo is bekend dat de vele trekvogels in het Waddengebied verward raken en zelfs kunnen sterven door de lichthinder.

Donkerte van de Wadden
Als er niks gebeurt kunnen wij door de toenemende lichtvervuiling over vijfentwintig jaar nergens in Europa nog de Melkweg zien. Om het belang van donkerte voor dier, natuur en mens te benadrukken wil Visit Wadden – in nauwe samenwerking met het Programma Donkerte van de Wadden – bewoners, bedrijven, gemeenten en bezoekers in het Waddengebied stimuleren om de onnodige verlichting uit te doen. Samen leggen de organisaties uit wat het belang van donkerte voor het Waddengebied is, en wat iemand zelf kan doen om bij te dragen aan het behoud van donkerte.

Campagne Beleef de donkerte van de Wadden

Om deze boodschap kracht bij te zetten start Visit Wadden een campagne die uitnodigt om de donkerte van het gebied te gaan ontdekken en omarmen. Visit Wadden presenteert donkerte als een plek om op te zoeken door uitnodigende verhalen en informatie. Om het donker ook te kunnen beleven organiseren de Natuur- en Milieufederaties van Noord-Holland, Friesland en Groningen donkerte-activiteiten langs de waddenkust. Nachtelijk wadlopen, buiten slapen, vaartochten in het donker zijn voorbeelden van donkerte-activiteiten. Maar ook ‘gewoon’ sterrenkijken is een activiteit. In je eigen achtertuin, of op een aantal speciaal ingerichte plekken in het Waddengebied vanwaar je de sterren het beste kunt bekijken. Zoals de Hemelplatforms of de nieuwe sterrenkoepel ‘de Sterrenwacht’ in het Dark Sky Park Lauwersmeer, die tijdens de Nacht van het Wad wordt geopend.

Dit jaar sluit de Nacht van het Wad aan op de landelijke Nacht van de Nacht. Tijdens deze jaarlijkse nacht wordt door de natuur- en milieufederaties aandacht gevraagd voor het belang van donkerte en waarom het zo belangrijk is om lichtvervuiling te beperken.

Meer informatie over donkerte, tips en de activiteiten in het Waddengebied is te vinden op https://www.visitwadden.nl/donkerte en op https://donkertevandewadden.nl

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !