Gemeente begint met vlogserie over 15 bijzondere kerken in Het Hogeland

HET HOGELAND – Iedere donderdag publiceert gemeente Het Hogeland een vlog waarin een kerk in de gemeente in de schijnwerpers staat. De korte filmpjes zijn onderdeel van de ‘kerkenvisie’.

Ze geven een inkijk in de geschiedenis van de kerk, de rijkdom aan religieus erfgoed in de gemeente en een aantal voorbeelden van ‘hergebruik’ van kerken worden belicht. Ook wordt aandacht besteed aan kerkgebouwen die al een passende maatschappelijke herbestemming hebben gekregen, zoals de Theefabriek in Houwerzijl.

“De kerkenvisie is de basis voor een goed contact tussen kerken en gemeente Het Hogeland. Op die manier is de gemeente vroeg betrokken bij een eventuele, liefst maatschappelijke herbestemming van waardevolle kerkgebouwen die onder druk staan. Deze kerkenvisie moet sturing gaan geven aan de toekomst van kerkgebouwen in de gemeente. Ook wordt gekeken wat de status moet worden van de twintig kerkgebouwen in Het Hogeland die geen monumentenstatus hebben,” aldus het gemeentebestuur.

De kerkenvisie komt tot stand in samenspraak met kerkgemeenten, eigenaren van kerkgebouwen, stichtingen en andere betrokkenen. Daarbij hoeft het niet alleen te gaan om kerken die misschien dicht gaan. Het gaat om een gezamenlijke, brede toekomstvisie. “Ook in Het Hogeland is sprake van ontkerkelijking en bevolkingskrimp,” zegt wethouder Eltjo Dijkhuis. “Daarmee komt de rol van kerkgebouwen in de toekomst in een ander perspectief te staan. De gemeente is bijzonder rijk aan prachtig religies erfgoed en de kerkenvisie helpt ons hier zorgvuldig mee om te gaan. De vlogserie vertelt het bijzondere verhaal van 15 kerken. Ik ben trots op resultaat van de serie.”

De vlogs verschijnen iedere donderdag op het YouTube-kanaal van de gemeente en op de social media kanalen Facebook en Instagram van Het Hogeland.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !