Stijgende graanprijzen zullen prijs brood opjagen

HET HOGELAND – De prijs van tarwe blijft stijgen. De Europese granentermijnmarkt MATIF in Parijs steeg begin november naar een hoogte van 292,75 euro per ton. De vakwebsite Bakkers in Bedrijf schrijft dat deze stijging gevolgen gaat hebben voor de prijs van voedsel zoals brood.

De voornaamste oorzaak voor de stijgende prijs zijn de tegenvallende oogsten van tarwe op het noordelijk halfrond. De extreme droogte in Noord-Amerika zorgden in het noorden van de Verenigde Staten en Canada voor problemen. In de Zwarte Zee-regio veroorzaakte een combinatie van aanhoudende neerslag in het zuiden van Rusland en droogte in het oosten voor tegenvallende opbrengsten. En ook in de Europese landen zijn de opbrengsten lager dan normaal. Daarnaast is er vanwege de hoge brandstofprijzen meer vraag naar tarwe voor de productie van bio-ethanol.

De branche verwacht dat door de stijgende graanprijzen de boodschappen duurder worden. Tarwe wordt niet alleen gebruikt voor brood, maar voor veel voedingsproducten. Denk bijvoorbeeld aan pizzabodems, couscous of noedels. Daarnaast zal het duurdere graan ook de inflatie beïnvloeden. Ook zal tarwe voor minder mensen betaalbaar worden, wat zal zorgen voor meer honger in de wereld, dus Bakkers in Bedrijf./Webredactie

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !