Moeizame winst SV Bedum

BEDUM – Tweedeklasser Bedum heeft zaterdagmiddag belangrijke punten gepakt en kan vooralsnog naar boven kijken op ranglijst. Het jonge team van trainer Robbie Wentink maakte het zichzelf echter lastig door in de eerste helft slechts 1 keer te scoren. Zo bleef tegenstander VV Oosterwolde in de race, kreeg het na rust kansen, maar wilde de bal er niet in, zelfs niet vanaf de stip. Ook Bedum bleef slordig in het verzilveren van kansen, maar uiteindelijk was het Timo Laninga die in extra tijd aan alle onzekerheid een einde maakte door de 2-0 tegen de touwen te schieten.

Het spel speelde zich grotendeels af op het middenveld, waar veel duels werden uitgevochten. Oosterwolde kwam eigenlijk niet of nauwelijks tot een goede aanval en probeerde het dan ook voornamelijk om met schoten van buiten het strafschopgebied Bedum-goalie Jos Broekmans te passeren. Zover kwam het niet, aangezien de Bedumer verdedigers elk schot blokten ten koste van hoekschoppen, die dan weer niets opleverden. Bedum daarentegen wist voor rust wél enkele goede kansen te creëren, maar bleek onzorgvuldig in de afwerking.

Na een klein half uur spelen was het dan toch de thuisploeg dat verdiend op voorsprong kwam. Nadat Rinus Loonstra in de 20e minuut, na goed voorbereidend werk van de snelle en hardwerkende Mika Taatgen, nog in goede scoringspositie voorlangs had geschoten, wist Loonstra in de 28e minuut een puntgave voorzet af te leveren die door Luc Kuiper binnen werd geknikt. Prachtig doelpunt, 1-0.

Amper drie minuten later ontbrak het de doelpuntmaker aan lef om een hoge bal ineens op de pantoffel te nemen. Twijfel zorgde ervoor dat de aanname niet goed was en een verdediger van Oosterwolde kon ruimen.

In de extra tijd van de eerste helft kreeg Jordi Linneman namens de gasten nog een niet te missen kans, nadat een lage voorzet vanaf links door iedereen in het strafschop werd gemist. Linneman werd verrast en schoot op 3 meter van het doel tegen de onderkant van de lat. Geen doelpunt en zo werd er met 1-0 gerust.

Na rust waren het de gasten die meer druk zetten en Bedum terugdrongen op eigen helft. Grote kansen leverde dit echter niet op voor de Friezen, die moeite hadden om de Bedumer verdedigers echt in de problemen te brengen.

De eerste grote kans na de thee was in de 57e minuut via een snelle uitval van de thuisploeg. Mika Taatgen ging vanaf de rechterkant op snelheid langs Oostwolder Robin Bos, maar het ontbrak de jonge aanvaller aan rust en overzicht. Of was het zelfvertrouwen? Zijn uithaal zat nu tussen een doelpoging en voorzet op de meegelopen Rinus Loonstra in, hetgeen niets opleverde.

De Oosterwolders kregen 5 minuten later twee mogelijkheden om langszij te komen. Eerst was er een 100% kans voor Robbin Wagenaar. Hij kwam op een paar meter voor het doel zomaar oog in oog te staan met Bedum-goalie Jos Broekmans, maar de Friese aanvaller schoot hopeloos naast. En even later was het Jordi Linneman die vanaf randje ’16’ vrij kon uithalen, maar zijn inzet ging rakelings over.

Met nog een kwartier op de klok probeerde Kristan Boeree z’n ploeg nog even een extra boost te geven. De Friese middenvelder hakte binnen een minuut twee keer Bedumer Nigel Bakker tegen de vlakte. Het op scherp zetten had effect, maar dan vooral op de Bedumer voetballers. Kort na de aanslagen op z’n benen stuurde Bakker met een heerlijke steekpass Rinus Loonstra de diepte in. De aanvaller had vrije doortocht, maar z’n inzet werd gepareerd door de uitkomende Friese sluitpost. Ook de tweede inzet werd gekeerd, waarna de rebound van Mark Kruizinga via het hoofd van de op de doellijn staande verdediger Derk Veenstra over het doel verdween. De toegekende hoekschop van Stijn Hekstra werd vervolgens door Luc Kuiper maar net over gekopt.

In de 82e minuut had de wedstrijd beslist moeten worden toen Rinus Loonstra en Mark Kruizinga ontsnapten aan de Friese verdedigers. Kruizinga wist echter niet goed om te gaan met de geboden ruimte, begon te twijfelen, te kappen en legde de bal vervolgens terug op………..niemand. Weg kans. En dan zal je het zien.

Aan de andere kant kreeg Dennis Westerhof een vrije schietkans op zo’n 7 meter van het doel, maar het was Robert Kwant die zich, met gevaar voor eigen leven, in de baan van het schot gooide en de bal over de achterlijn zag gaan. Het leek uitstel van executie, want twee minuten later maakte uitstekend spelende Roy Mertens contact met de na rust ingevallen beresterke Jean Pierre N’Gouan. Hij deed dit binnen het strafschopgebied, waardoor de bal op de stip ging. Remco van de Avoird, aanvoerder van de Friezen, stuurde doelman Broekmans de verkeerde hoek in, maar schoot van 11 meter ruim naast.

Met nog een alles of niets offensief in de slotminuten kwam er ruimte voor de thuisploeg. Zo zag eerst Rinus Loonstra in extra tijd zijn inzet met de voet worden gekeerd door doelman Luca Veenman, alvorens Timo Laninga in de slotseconden aan alle onzekerheid een einde maakte.

De wedstrijd was leuk en spannend, maar het mooiste was………

Wat deze middag vooral opviel was dat trainer Wentink zijn ‘jonge honden’ binnen het team, en dat is het halve elftal, redelijk vaak tot rust moest manen om geen overbodige meters te maken. De eerstejaars senioren gingen de eerste 10 minuten namelijk volle bak, iets wat op den duur zou hebben kunnen opbreken. Nu werd het gedoceerd vanaf de kant, waardoor Daarnaast complimenten geven bij goede acties en bedoelingen. Niet zeuren bij foute passes en beslissen van de spelers. Positief coachen heet dat. Het vertrouwen bij de spelers was duidelijk zichtbaar. Tussen deze jonge spelers huppelt dan nog aanvoerder Richard, die in de wedstrijd de jonkies goed bijstaat en in de warming-up al enigszins de druk (lees: wedstrijdspanning) bij de spelers middels wat gein en lol weet weg te halen. Dit en de tomeloze inzet bij de balvaardige spelers zullen ervoor zorgen dat SV Bedum 1 een mooie toekomst tegemoet gaat./AT

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !