Uithuizen en Bedum krijgen slimme laadpleinen

HET HOGELAND – In Uithuizen en Bedum komen slimme laadpleinen voor elektrische auto’s. In totaal acht oplaadpunten: 4 bij sporthal De Mencke in Uithuizen en 4 bij het sportcomplex in Bedum.

In de samenwerking van de gemeenten Het Hogeland, Eemsdelta en Westerkwartier moeten vanaf komend voorjaar vijf slimme laadpleinen operationeel zijn. De laadpleinen zijn ‘slim’ omdat elektrische auto’s hier niet alleen opladen, maar in de toekomst ook elektriciteit terug gaan leveren. Op het slimme laadplein in Zuidhorn komt een speciale laadpaal waarmee ervaring op wordt gedaan met het ‘vehicle to grid’ principe. Daarbij kunnen elektrische auto’s niet alleen opladen, maar ook ontladen, op momenten dat het gunstig is voor het lokale net. De andere laadpleinen zijn al ingericht voor dit principe.

De laadpleinen gebruiken duurzame energie uit zon en wind die in de buurt is opgewekt. De gemeenten ontvingen voor deze proeftuin Slimme Laadpleinen € 200.000 aan subsidie van de provincie Groningen en van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het plaatsen en beheren van de laadpleinen gebeurt door een lokale ondernemer, De Coöperatieve Laadpaal U.A. uit Zijldijk. Deze coöperatie werkt nauw samen met Energie VanOns en lokale energiecoöperaties voor levering van groene stroom uit de regio.

Wethouders Kristel Rutgers zegt in het persbericht: “Dat lokaal opgewekte energie dicht bij huis kan worden toegepast, is een mooie gedachte. Daarnaast dragen we met deze slimme laadpleinen bij aan het ontlasten van het elektriciteitsnet. Meer ruimte op het elektriciteitsnet zorgt voor meer ruimte voor duurzame initiatieven. En daar zetten we ons als gemeenten graag voor in.”
De elektrische deelauto’s van Energiecoöperatie EIK uit Kantens hebben straks een vaste standplaats op de laadpleinen in Uithuizen en Bedum.

De slimme laadpleinen in Groningen zijn onderdeel van een landelijke ‘Proeftuin Slimme Laadpleinen’. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat subsidieert deze proeftuinen./Webredactie

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !