De partijen maken zich op voor de verkiezingen van de gemeenteraad

HET HOGELAND – Ze moesten zich voor 20 december aanmelden bij  het centraal stembureau van de gemeente, de politieke partijen die in maart een zetel of méér in de gemeenteraad willen veroveren. Want dan is het verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad. Echt nieuws: D66 doet straks niet mee.

Het is de taak van het stembureau de namen van de partijen te beoordelen. Een naam mag niet in In strijd zijn met de openbare orde, niet teveel lijken op een naam die al geregistreerd is of op p een andere manier misleidend voor de kiezer. De naam mag maximaal uit 35 letters of andere tekens bestaan en mag niet teveel lijken op een naam die verboden is verklaard. Alle namen van de partijen zijn goedgekeurd.

Peter Brouwer ontkent formeel geruchten: “Ik vind me meer een universele wethouder”

Half januari moeten de partijen hun namenlijst inleveren, de kandidaten. Lokaal Sociaal heeft de lijst nog niet vastgesteld, maar het is al duidelijk dat Linda Visser als nummer 1 op de lijst zal komen en Jarko ter Veen – hij is op dit moment penningmeester van LS – op plaats twee komt. De huidige gemeenteraadsleden kennen hem al want hij voert wel eens het woord tijdens de informele raadsvergaderingen. De partij – of beweging zoals ze willen zijn –  moet in januari nog de definitieve lijst vast stellen. Er circuleert een hardnekkig gerucht dat Peter Brouwer op deze lijst zal prijken. Peter Brouwer is een van de mannen van het radioprogramma Man, man man, nou ja, radioprogramma, het is dat uurtje gepraat waar geen touw aan vast te knopen is.

Gerucht? Dat vereist navraag. Peter Brouwer: “Ik ben in beeld geweest bij twee partijen. En er is één partij waarvan ik bij gerucht heb vernomen dat zij mij op de lijst willen,” zegt hij desgevraagd. Op de vraag welke partijen dit zijn geeft hij geen antwoord. “Ik ben van generlei partij, ik vind me meer een universeel wethouder,” zo verduidelijkt hij zijn politieke positie.

Man, man, man Martin Pijlman lijstduwer VVD

Geen gerucht is dat Man, man man Martin Pijlman op de lijst van de VVD staat, onder lijstrekker Stefan Keijzerswaard de laatste jaren uitgegroeid tot een degelijke oppositiepartij. Pijlman, voormalig voorzitter van de VVD, heeft zich in dat radioprogramma laten kennen als grootmeester in dédain en het is dan toch verwonderlijk dat-ie, weliswaar als lijstduwer, op de lijst van deze keurige liberalen prijkt.

De partij Hogeland Lokaal Centraal van Nico Werkman doet straks toch weer mee. Bij de vorige verkiezing van de gemeenteraad haalde hij het niet. Hij laat desgevraagd weten: “Ja, er wordt hard gewerkt aan de lijst. In januari worden de kandidaten bekend gemaakt.”

Van de andere partijen zijn de kandidatenlijsten al bekend gemaakt. De keuze is straks wel overzichtelijk: GemeenteBelangen, ChristenUnie, CDA, PvdA, GroenLinks, VVD, Lokaal Sociaal en Hogeland Lokaal Centraal.

Berto Merx

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !