Nijjoarsmoaltied: Stampot snijbonen.

Kniepertjes, rolletjes en spekdikken zijn de bekendste voorbeelden van eetbare tradities die te maken hebben met de Groninger jaarwisseling. Vroeger bestonden er nog meer. Zo aten veel families op 1 januari stamppot snijbonen. De snijbonen in kwestie waren de in het zout gelegde bonen van de afgelopen oogst. Op de eerste dag van het nieuwe jaar mocht het vat namelijk pas geopend worden. De stamppot werd gegeten met gerookt spek en rookworst.

 

Ingredieenten: 4 personen.

500 gram zoute snijbonen
1 kilo aardappelen
200 gram spekjes
1 rookworst
peper
grove mosterd.
roomboter naar smaak.
Voorbereiding:
Week de zoute snijbonen een nacht in water en giet ze af. Spoelen met water.

 

Bereiding:

Bak de spekjes en zet alles aan de kant voor later gebruik.
Kook de aardappels samen met de snijbonen in 20 minuten gaar.
Doe de laatste 5 minuten de rookworst in de pan erbij.
Haal de worst uit de pan, giet af en laat droogstomen.
Maak stamppot van de aardappels en de snijbonen, voeg de spekjes toe met naar smaak de roomboter.
Breng de stamppot op smaak met peper.
Samen met spekdikken als bodem is dit gerecht een ideaal anti katermiddel.
Eet smakelijk, en veul zeeg’n in’t nije joar.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !