ACHTERGROND – Ga stemmen, maar stem ook goed

Vrijdagavond, tijdens het politiek café in Sauwerd, was één ding wel duidelijk. De partijen die woensdagavond na het sluiten van de stembussen met elkaar het college van burgemeester en wethouder moeten gaan vormen, zijn het voor 80 of 90 procent wel met elkaar eens. Op een paar buitenissigheden na. De VVD met nu 2 zetels blijft de mogelijkheid van een kerncentrale in de Eemshaven open houden. Hogeland Lokaal Centraal – nu geen zetel – vist met Rolf van Bruggen in de vijver van de kiezers met een boerenachtergrond door zich met BBB van Caroline van der Plas te verbinden (de BoerBurgerBeweging is overigens vóór kernenergie). Lokaal Sociaal van de Linda Visser, Linda zit nu in de raad op een roofzetel van de SP, als ze een zetel haalt is de vraag of ze verder komt dan de marginale positie die ze nu in de raad inneemt.

Wat node gemist is in de verkiezingscampagne, is de confrontatie tussen Mariette de Visser en Eltjo Dijkhuis. Laten we wel wezen, De Visser van de PvdA, heeft de afgelopen jaren bewezen grote en moeilijke kwesties in de vingers te hebben. Het vrees-en-ellende dossier van de armoedebestrijding, de participatie (bijstand, sociale werkplaats en zo voorts), uit de losse pols gaat het om veertig procent van de uitgaven van de gemeente, toch wist ze kleine maar zeer nuttige veranderingen door te voeren. En ze kan het met verve en gepaste emotie voor het voetlicht brengen.

Met Eltjo Dijkhuis van GemeenteBelangen hadden we een wethouder van financiën die als voornaamste taak had de uitgaven – een slordige 60 miljoen – binnen de perken te houden in tijden van bezuinigingen door het Rijk. Ga er maar aan staan, met een structureel tekort van 6 miljoen op de jeugdzorg. Dijkhuis had met problemen van doen die vrijwel alle gemeenten in Nederland troffen. Zijn grote verdienste is dat hij de lastenverzwaring voor de burgers binnen de perken heeft gehouden en een gemeente achter laat die niet in de rode cijfers verkeert. En ook in staat was de ondernemers in het Hogeland nauwer te betrekken bij de politiek. En ook uitstekend de dossiers beheerst en met even zoveel verve kan uitdragen als De Visser.

Door omstandigheden hebben Dijkhuis en De Visser elkaar niet ontmoet in het politieke debat en dat is jammer. Dat doet allemaal niks af aan de andere lijstaanvoerders. Kristel Rutgers, lijsttrekker van het CDA, ze moest als wethouder het aardgasdossier bestieren. En dat van de Tirrel. Dat wens je je ergste vijand nog niet toe. Bernd de Jong van de ChristenUnie? Hij is de afgelopen jaren toch degene geweest die het christelijk-sociaal denken heeft ingebracht. Arjen Nolles, hij was lid van de Provinciale Staten voor GroenLinks, een ervaren politicus en hij zal het groene geweten dat GroenLinks toch is, stevig koesteren.

Ga stemmen, maar stem goed. De VVD werp zich op als verdediger van het groen onderhoud. Wat gaat dat kosten? De ChristenUnie wil 1000 woningen? Waar? HLC wil geen nieuw gemeentehuis. Wat kost de exploitatie van de huidige gemeentehuizen? Wie zijn die ondernemers die door het CDA worden gestimuleerd zich in de dorpen te ontwikkelen? Al die fietspaden die GroenLinks wil, heel sympathiek maar is het niet beter om de Eemshavenweg te verdubbelen?

Harma Dost van het CDA – ze verving Kristel Rutgers – had een klein heel sympathiek dingetje tijdens het politiek café. Iedereen moest wat meenemen dat iets over hem of haar zegt. Ze had een kaarsje meegenomen dat ze aanstak. “We zijn heel druk met campagne voeren maar er gebeuren hele erge dingen in de wereld. De oorlog in Oekraïne. Daar mogen we best even bij stil staan.” Alle partijen waren het in het dorpshuis Ubegaheem in Sauwerd over een ding helemaal met elkaar eens: de oproep om naar de stembus te gaan, om te laten zien wat democratie is, tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne.

Ja, wie niet stemt, is zijn spreekrecht kwijt. Maar wel goed stemmen.

Berto Merx

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.