Museum Borg Verhildersum biedt expositie Voortborduren online aan

LEENS – De succesvolle expositie Voortborduren die Museum Borg Verhildersum in 2021 organiseerde is vanaf nu online te zien. Op de website zijn 75 bijzondere merklappen voor het eerst van heel dichtbij te zien, doordat je erop in kunt zoomen. Hiermee is een belangrijk deel van de textielcollectie uit de 18e en 19e eeuw nu blijvend te zien, terwijl de merklappen intussen veilig zijn opgeborgen in het archief.

Tijdens de eerste Corona golf deed Jan Pieter de Groot uitgebreid stamboom onderzoek naar de maaksters van merklappen in de collectie Verhildersum. Zo leverde hij bij 75 merklappen een verhaal. De expositie van zijn resultaten trok internationaal aandacht. Net als de moderne borduurkunstwerken van Tjitske Dijkstra, die zelfs een canapé bekleedde met borduurwerken van schilderijen uit kringloopwinkels. Er is ook een boek uitgegeven waarvoor wereldwijd belangstelling is: ‘Merklappen en hun maaksters’.

De expositie is te zien op verhildersum.nl/museum-online.

Verhildersum maakt met collectie de geschiedenis van Groningen bekend

Monique Spaltman, directeur van Museum Borg Verhildersum: “Het is heel bijzonder dat we er als klein museum in geslaagd zijn de expositie online voort te zetten. Onze textielcollectie vertelt over het leven van de Groninger adel, boeren en arbeiders in de 19e eeuw. De collectie is veilig opgeborgen in een klimaatkast, omdat de spullen zo kwetsbaar zijn. Wij zijn enorm blij dat op deze manier een deel van onze collectie altijd zichtbaar is. Zo maken we met onze collectie de geschiedenis van de Groningers bekend bij een groot publiek. We kunnen dit doen dank zij een schenking van een anoniem fonds dat onze doelstelling op dit punt steunt.”

75 bijzondere merklappen met een verhaal zijn blijvend te zien

Merklappen zijn er in allerlei soorten. Vroeger leerden meisjes van een jaar of twaalf – veelal uit de betere kringen – borduren door proeflappen te maken met bijvoorbeeld een alfabet erop. Vaak ook met prachtige figuren die symbool stonden in het leven. De jongedames zetten er vaak een jaartal op en hun initialen, soms hun naam. Aan de hand daarvan begon de zoektocht: wie is de maakster? Waar woonde zij? Is ze getrouwd, kreeg ze kinderen? De uitgebreide database van Groninger families waarover Jan Pieter de Groot beschikt hielp hem daarbij. Bij 75 merklappen is het gelukt de maaksters te vinden. De tentoonstelling uit 2021 met deze merklappen en het verhaal over de maaksters zijn nu op iedere gewenste tijd en plaats online te zien. Zelfs met de Engelse vertaling. Dat is nodig omdat er internationale belangstelling is.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.