Voorjaarstentoonstelling ‘Eenvoud en Stoerheid’ in Openluchtmuseum

WARFFUM – Willem de Mérode, Johan Dijkstra en Johan van Veen. Een dichter, een schilder en een waterstaatkundige. Noord-Groningers die landelijk aanzien hebben verworven, maar verder met ogenschijnlijk weinig overeenkomsten. Bij nadere beschouwing waren het alle drie talentrijke mannen die belangrijk werk hebben nagelaten, die elkaar kenden en die elkaar steun hebben gegeven in lastige periodes. Aan dit drietal wijdt Openluchtmuseum Het Hoogeland de voorjaarstentoonstelling Eenvoud en Stoerheid.

Willem de Mérode (pseudoniem voor Willem Eduard Keuning, Spijk 1887) was bevriend met Ploegkunstenaar Johan Dijkstra (Groningen 1896). De kunstbroeders correspondeerden met elkaar en becommentarieerden elkaars werk. Bovendien maakte Dijkstra illustraties in dichtbundels van De Mérode. Johan Dijkstra was getrouwd met Marie van Veen, de zuster van Johan van Veen (Uithuizermeeden 1893). Via de familiebanden ontstond een vriendschap, die zich ook uitstrekte tot De Mérode.

Gevangen

Centraal in de onderlinge relaties staat de gevangenschap van Willem de Mérode in 1924. De dichter werd veroordeeld voor een seksuele relatie met een 16-jarige jongen en ging acht maanden de cel in. Johan en Marie Dijkstra bleven met hem corresponderen en Willem de Mérode schreef gedichten bij werk van Dijkstra.

Landschappen

Johan van Veen, die later werd gekroond tot “Vader van het Deltaplan”, was van jongs af aan een verwoed amateurfotograaf. Op verzoek van zijn zus en zwager stuurt hij een aantal opnames van landschappen, kerken en gebouwen uit Noord-Groningen naar de gedetineerde Willem de Mérode. De foto’s inspireren de dichter tot het schrijven van Het Groninger Hoogeland, dat werd opgedragen aan het echtpaar Dijkstra-Van Veen.

Wereld

Rondom dit gedicht is de tentoonstelling opgebouwd, samengesteld uit kunstwerken van Dijkstra, foto’s van Van Veen en natuurlijk gedichten van De Mérode. De ingewikkelde relaties tussen drie Groningers ontvouwt zich aan de hand van handgeschreven teksten, briefkaarten, krantenknipsels, schilderijen, etsen, tekeningen en fotomateriaal.

Nadere informatie: de tentoonstelling duurt tot en met 26 juni van dit jaar. Openingstijden en toegangsprijzen zijn te vinden op www.hethoogeland.com

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.