Zondag op het Hogeland: een zebra

Ach, ons aller Hogeland, land van wind en regen en mist en kleurrijke zonsondergangen. Zomaar op zondag – na de koffie – zie ik een zebra in een wei achter Zuurdijk. Kijk aan, een vreemdeling uit de savannen, uit Afrika, beducht op aanvallen van leeuwen en ander moordlustigen, vertoeft in de veiligheid van de omheining, vergezeld van een stel ezels en gewone paarden.

Is een zebra in principe zwart met witte strepen erop of is-ie wit met zwarte strepen? Dit is een fundamentele kwestie, het vraagstuk van iets definiëren. Is het een wit beest met zwarte strepen of een zwart beest met witte strepen? Nou ja, deze kwestie hoef ik op zondagmiddag niet op te lossen want even googelen op de telefoon leert ons dat bij alle zebrasoorten het merendeel van het lichaam wit is en bij sommige ondersoorten de buik effen wit. Toch mag je niet zomaar stellen, dat een zebra wit met zwarte strepen is. De huid van een zebra is namelijk op het hele lichaam zwart. Ook in de foetale ontwikkeling is het dier eerst donker en komen de lichte strepen later. Bovendien is het wit-zijn een genetische afwijking van pigment aanmakende cellen – en dus niet een oorspronkelijke, maar een afgeleide situatie. Kortom: over ‘zwart met witte strepen, of ‘wit met zwarte strepen’ kan men niet makkelijk een uitspraak doen./BM

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.