Mini-excursie naar Domies Toen en de Petruskerk

PIETERBUREN – Op  zaterdag 21 mei organiseert de Stichting Oude Groninger Kerken samen met Domies Toen een mini-excursie naar het groenste bezit van Groninger Kerken, Domies Toen.

Groninger Kerken besteedt steeds meer aandacht aan groen, aan biodiversiteit rond de kerken. Er is een speciale afdeling groenbeheer die zich richt op dat beleid. Domies Toen, als erkende Botanische Tuin, Geregistreerd Museum en collectiehouder Nationale Collectie noordelijke stinzenplanten is natuurlijk bij uitstek  een voorbeeld van groenbeheer.

Geschiedenis

In 2022 bestaat Domies Toen 60 jaar. De tuin herbergt een grote verscheidenheid aan planten en oude historische elementen. Eén van die historische elementen is de ‘slingertoen’, een tuin die in 1881 in Engelse landschapsstijl is aangelegd. D.L. Broekema, president-kerkvoogd, ontwierp de tuin. Hij ontwierp ook de tuin rond het catechisatiegebouwtje.

In het voorjaar zijn er veel stinzenplanten te vinden. De tuin heeft de grootste collectie stinzenplanten van het noorden en is daarmee ook onderdeel van de Nationale Plantencollectie Nederland (SNP).

In de voorzomer bloeien de wilde planten massaal. Bezoekers kunnen genieten van planten die vroeger gewoon in bermen groeiden en nu in hun voortbestaan bedreigd worden.

In de zomer is er speciale aandacht voor de kruidentuin met kruiden die ook in de middeleeuwen al voorkwamen en de prachtige bloemenborders. In 2022 is er een speciale tentoonstelling gericht op de plantensoort Fritillaria. Het logo van de tuin, de kievitsbloem, is een Fritilaria, de meleagris. De Fritillaria expositie is in samenwerking met de Botanische Tuin van de Universiteit van Warschau en de Hortus van Leiden gemaakt en is deels tot halverwege juni van dit jaar nog in de Petruskerk te zien.

Tijdens de mini-excursie worden zowel de tuin als de kerk bezocht.

De excursie is vanzelfsprekend zeer de moeite waard voor beheerders van en vrijwilligers op kerkhoven en begraafplaatsen.

Opgave voor deze mini-excursie met hapje en drankje en toelichting in tuin en kerk kan via info@groningerkerken.nl.

Toegang € 12,50, voor donateurs en vrijwilligers van de SOGK en vrienden van Domies Toen € 10.–.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.