Jubilerende Fries Wolma presenteert met ‘Friends’ zijn jubileumalbum Kinder van de Zun

SCHOUWERZIJL – Zanger, gitarist en componist Fries Wolma presenteert zondagmiddag in Theater Oosterwijtwerd zijn jubileumalbum Kinder van de Zun. Wolma maakte dit album om te vieren dat hij dit jaar 60 jaar in het vak zit. Er staan tien prachtige Groningse liedjes op. Vijf daarvan speelt hij live met Dik Pomp, Erik Drent, Rowdy Prins, Stef Niemeijer, Adrian Farmer en Hennie Dolsma, tijdens de feestelijke presentatie.

Het voorprogramma wordt verzorgd door Krzysztof Groen. Spreekstalmeester Jetta Post gaat met Wolma in gesprek over het album en over zijn muzikale loopbaan. Het theater is feestelijk aangekleed met kleurrijke schilderijen van Jaap Stevens, die ook een illustratie maakte voor de cd-hoes.

Kinder van de Zun

‘De liedjes op het album zijn heel divers. Verschillende muziekstijlen komen aan bod’, legt Wolma uit. ‘Het album bevat naast mijn laatste drie singles Aarm of Riek, Sums en Zunne komt weer op, zeven nieuwe liedjes. Ik heb de afgelopen jaren zoveel geschreven. Daaruit heb ik een keuze gemaakt voor dit album. Het is retrospectief geworden. Een aantal nummers grijpt terug op het verleden, zoals Ons Moeke en Kinder van de Zun. Uiteraard heb ik ook weer een duet met Hennie Dolsma opgenomen. In As k der over noa denk blikken we terug op onze levens.’

Fries Wolma & Friends

‘Het album is opgenomen bij Dik Pomp in Veendam. Rowdy Prins en Erik Drent spelen ook mee. Hun partijen en de muzikale bijdrage van Dik Pomp, zijn echt fantastisch geworden. Eén nummer viel ons allemaal niet mee maar is wel heel mooi geworden. Waist dat k van die hol heeft een onvervalste Afrikaanse sound gekregen. Daar heeft Pomp ook een bijzondere vocale bijdrage aan geleverd. Adrian Farmer speelt op Kinder van de Zun, een schitterende dobro partij. Dat is een prachtig countryliedje geworden. Tijdens de cd-presentatie spelen alle muzikanten mee en uiteraard is Hennie van de partij. Fries & Friends on stage dus’, grapt Wolma.

Fries Wolma en The Javelins

De muzikale loopbaan van Wolma begint in 1962 als de dan veertienjarige bakkerszoon uit de Groningse Oranjebuurt sologitarist wordt in Beatband The Javelins. ‘Toen we begonnen waren we piepjong’, vertelt Fries daarover. ‘Aanvankelijk speelden we in de buurt. Later steeds verder weg. Als we in Duitsland optraden waren we soms pas tegen de ochtend thuis. Dan gingen we direct door naar school. Ze noemden mij De Stille. Ik was zo blue als wat. Mijn gebrek aan sociale vaardigheden was een drijfveer om nog beter gitaar te leren spelen. In 1967 zijn we gestopt. We moesten in dienst of trouwen. Zo ging dat in die tijd.’

The Zoo

Toch richten Fries en Jan al snel een tweede The Javelins op. Ze veranderen de naam in Ash Tray. De muziek verandert en Jur Eckhardt sluit zich aan. Medio jaren zeventig wordt Wolma gevraagd door The Zoo, een bekende band die symfonische pop maakte, met onder andere Eddie Meijer en Bert Veldkamp. ‘Ze wilden meer power. Ik kwam uit de Heavy Rock, vandaar’, verklaart Wolma. ‘De naam werd veranderd in Kangeroo, maar toen Veldkamp overstapte naar Kayak kwam er een einde aan de band.’

Sundown

‘In de Oosterpoort, waar ik woonde, woonden heel veel muzikanten. ‘Zo kwam ik in contact met Hans Sueters en Mieke Bom, het Folk-zangduo Sundown’, legt Fries uit. ‘Ik heb meegewerkt aan hun LP. Dat is een prachtig album geworden.’ Wolma houdt contact met Eckhardt. In 1976 brengen ze als Countryduo Reno & Frisby een singel uit: Colorado. Wolma: ‘Margriet Eshuis en Mariska Veres deden de koortjes. Het werd niet het succes waar we op hoopten.  Daarna vroeg Jur mij voor dansorkest Dandy en als studiomuzikant. Ik heb meegespeeld met nummers van Henk Wijngaard, Ronnie Tober en Danny Christiaan.’

Weerom noar de Sixties

In 1977 werden The Javelins gevraagd om mee te doen aan een reünie van jeugdsociëteit t Krotje in het Stadspark. ‘Het zou een eenmalig optreden worden maar we vonden het zo leuk dat we er tot 2008, toen zanger Jan Suiver plotseling overleed, mee door zijn gegaan. Het jaar daarvoor hadden we ons 45-jarig jubileum gevierd in Huize Maas. Daarvoor namen we Weerom noar de Sixties op met Pé en Rinus. In de tussenliggende jaren heb ik Cd’s geproduceerd voor Johan Raspe, The Askay Brothers en Sijtse Scheeringa. Ook nam ik zelf twee Engelstalige CD op: On the wing in 1999 en Cool down in 2006.’

Streektoalmeziek

De samenwerking tussen Sijtse Scheeringa en Fries smaakt naar meer. In 2010 brengen ze als duo Zuver Scheerwol twee singles uit: Ik bin n trekkergek en Boeren on the move. In 2011 komen Wally van der Reijd en Erik Kuipers bij de band. De band brengt nog veel meer mooie nummers uit, zoals Roelien en Tik Tak Tun. ‘Johan Raspe heeft mij destijds overgehaald om in het Gronings aan de slag te gaan’, verklaart Fries zijn overstap naar Streektoalmuziek. In 2011 brengt hij Beatpiroaten (tekst Henk Puister) en Kerstnachtblues uit. Daarna volgen Wie waren jong, Pure laifde is nait te koop, Mis mien Schier en n Joar is zo veurbie. Wolma schrijft ook nummers voor Wia Buze en Krzysztof Groen. In 2020 maakt hij voor RTV Noord het troostlaidje Tis stil in stad.

Muziek is mijn leven

Wolma werkt nog dagelijks in zijn studio. ‘Muziek maken, liedjes schrijven, dingetjes uitproberen… Muziek blijft een ontdekkingstocht. ‘Ik ga gewoon rustig door. Ik heb nog zo veel liedjes liggen. Ik heb mooie dingen beleefd en geniet nog steeds van muziek en het plezier dat ik daaraan beleef. Vroeger was ik als muzikant dienstbaar op de achtergrond, nu pak ik meer podium voor mijn eigen muziek.  Ik wil de liedjes te laten horen die ik schrijf en die ik mooi vind. Muziek is mijn leven.’

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.