Waardige plechtigheid bij monument in Zoutkamp

ZOUTKAMP – Sarah Verroen, voorzitter van de Vissersvereniging Hulp in Nood, herinnerde vrijdagmiddag bij het monument op de dijk in Zoutkamp de vissers die hun leven lieten op zee. Deze ceremonie is de aftrap van de Vlaggetjesdagen in het Pinksterweekend. De garnalenkoningin Stephanie, met haar bloemenmeisje Julia, legden de herdenkingskrans.

“Wij zijn hier samengekomen ter nagedachtenis aan hen die op zee zijn gebleven. Jaarlijks stilstaan bij degenen die het leven lieten tijdens het uitvoeren van hun geliefde beroep is het minste wat we kunnen doen, in de wetenschap dat zij familie, vrienden en geliefden achter lieten die niet de keuze hebben hier eens per jaar bij stil te staan, maar het verlies altijd bij zich dragen,” aldus Verroen.

De zee is ontembaar en onvoorspelbaar. In een land waar alles dichtgeregeld is en we als mensen nauwelijks meer in verbinding staan met de natuur, kennen vissers als weinigen nog de noodzaak tot samenspel met de elementen. Kennis, vaardigheden en vooruitdenken zijn van belang om te kunnen werken op zee; de zee die geeft en de zee die neemt. Onze relatie tot de zee reflecteert onze eigen ervaringen en geschiedenis, zo zei ze.

Dit is een relatie die van persoon tot persoon verschilt. Van een visser die onrustig wordt wanneer hij te lang de zee niet voelt, tot degene die vanaf het strand of de dijk naar de horizon kijkt, zoekend naar een herinnering of naar het silhouet van een schip: “Het zijn deze herinneringen die degenen aan wal en op zee met elkaar verbinden, laten we deze koesteren.”

Op 5 januari 1884 werd de Vissersvereniging Hulp in Nood opgericht teneinde bij rampen de helpende hand te kunnen bieden. De directe aanleiding hiervan was de stormramp die op 6 maart 1883 de vissers van Zoutkamp en Paesens-Moddergat trof. Negen mannen uit Zoutkamp werden gedood door de storm en uit Paesens-Moddergat vonden zelfs 83 mannen de dood. Ter nagedachtenis aan alle op zee gebleven Zoutkamper vissers is er ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Hulp in Nood in 1984 het monument op de oude zeedijk opgericht.

 

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.