LTO gaat in gesprek met Remkes zonder taboes

DEN HAAG – LTO Nederland is bereid om volgende week een ‘verkennend gesprek’ met het kabinet te voeren over de stikstofplannen. Dat liet Sjaak van der Tak, voorzitter van de belangenvereniging, gisteren weten in een verklaring. Het gesprek zal geleid worden door bemiddelaar Johan Remkes.

“Vandaag heeft Minister-president Mark Rutte mij opgebeld. Dit naar aanleiding van de uitnodiging om onder leiding van de heer Remkes zonder taboes in gesprek te gaan”, aldus Van der Tak donderdag. „LTO is helder geweest: een gesprek heeft alleen zin als er zonder taboes kan worden gesproken over doel, tijdspad en inhoudelijke aanpak. Premier Rutte heeft mij toegezegd dat er ook voor het kabinet geen taboes zijn.”

In de verklaring roept Van der Tak op tot keurige acties tegen het stikstofbeleid, die passen “binnen de wet en met oog voor maatschappelijk draagvlak”. Hij benadrukt dat “buitenwettelijke acties” alleen maar zorgen voor “verlies van draagvlak en het telkens moeten verdedigen van de sector”.

Remkes werd begin juli door het kabinet aangesteld om gesprekken te leiden tussen boerenorganisaties en het kabinet. LTO Nederland liet toen weten weinig in een gesprek met Remkes te zien, een reactie die het herhaalde toen Remkes afgelopen dinsdag uitnodigingen verstuurde voor de gesprekken.

Mark van den Oever, voorman  van FDF, wijst op een gemaakte afspraak op het podium bij het protest in Stroe in juni, waar de verschillende boerenorganisaties samen één vuist vormden. ‘Together we stand, apart we will fall’, was de boodschap die ook door de LTO werd gesteund. Later vonden de boeren elkaar in hun afkeer tegen Remkes. Tot gisteren. Van den Oever: “Ze hebben allemaal een grote bek, maar als het erop aankomt is één telefoontje van Rutte genoeg om die tuinslangruggengraat van hen alle kanten heen te wurmen zodat ze met die dikke reet op het pluche kunnen zitten’, zei Van den Oever gisteravond in een videoboodschap aan de leden. Ook de iets gematigdere organisatie Agractie twijfelt over aansluiting bij het gesprek. Voorman Bart Kemp verwacht daarvoor wel eerst ook een belletje van Mark Rutte, die momenteel met vakantie is. ,”De bal ligt bij hem”, zegt hij. “Daarna gaan we overwegen of we deelnemen, maar daar wil ik niet op vooruitlopen,” zegt hij in het Algemeen Dagblad.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.