Onderdendam ( GR. ) Woensdag 24Augustus 2022, 05u25 ( Zomertijd ) :

“ Z- wind. Windstil. Helder. Schemerdonker. Wel, voor zover dat in het duister te zien is, hoge grondmistbanken. In ieder geval is het licht van de spoorbrug van Bedum volledig verdwenen. Dan kan alleen maar mist de oorzaak zijn. We zijn vroeg, Nantske en ik , met het oog op de te verwachte hitte van vandaag en zoals gewoonlijk is het bordje aan noodzakelijke werkzaamheden voor vandaag weer rijkelijk gevuld. Ik merk dat mijn leven heel anders is dan de meeste pensionado’s , die nu reizen, trekken en plezier maken. Het is niet helemaal een vrije keuze te blijven werken zo lang het fysiek nog kan. Hoog in het zuidwesten staat de planeet Jupiter te schitteren. De maansikkel heeft een miniem volumen. Is nu op zijn hoogste punt beland in het oosten. Als ik die kant opkijk, valt op dat er een stevige wolkenbank hangt in het oosten. Daarboven twee horizontale stroken. Maar het is maar een kort moment dat dit te zien is. Een meer dan hoge misbank onttrekt hen snel aan het zicht. Daar boven lijkt er iets te schitteren. Dat moet de planeet Venus zijn. De klok van de Hervormde Kerk slaat half zes.  Een wilde eend [ Anas platyrhynchos L. ]  duikt vanaf de aanlegbalk van de brug het water in. Iets wat ik alleen kan horen. Er glijdt een vage schim door de lucht boven het kanaal en zweeft het dorp in. Houdt zijn bek. Kan niet anders dan een blauwe reiger [ Ardea cinerea L. ] zijn. Ik ga de brug af en zet later even de eerste stappen op mijn wandelpad.

Dikker dan elders

Een hond blaft in de verte. Vermoedelijk op het erf van de familie van Middelkoop. Een vliegtuig komt hoog over. Nu het een klein beetje lichter wordt, maar vergeet niet dat het nog zeer donker is, wordt duidelijk dat de grondmistbanken veel hoger zijn dan de afgelopen dagen. En de mist wordt alleen maar dikker. Zelfs zo massief dat zelfs de bomen op de hoek van de Kardingemaar waar de aalscholvers de nacht doorbrengen, voor het eerst in hun geheel niet te zien zijn. Dus ook de top ervan is opgeslokt door de mist. Er gebeurt nog iets. Omdat de temperatuur tamelijk hoog is, beginnen de wilde planten hun aroma los te laten. Ik ruik bijvoorbeeld ineens mint. Een wilde plant die ik overdag tot nu toe nooit in de berm ontdekt heb. Ik sla de hoek om en kuier naar het zuiden. Draai me af en toe om. De mist is hier zo dik dat ik bang ben een snelle  fietser veel te laat op te merken. Terwijl ik me omdraai, zie ik dat het licht van slechts drie straatlantaarns in staat zijn tot hier door te dringen. De geur van kuilgras komt deze kant op. Dat kan alleen maar van het erf van Voorheen Jarco Rozeboom komen. Want dichterbij links is er nog geen enkele activiteit op het erf van de boerderij van van der Giezen. Nog dikker wordt de mist. Het zicht is nu nog maar vijftien meter. De mist is zo compact dat alleen het topje van het hoge dak van de Haver te zien is. Ik vraag me af hoe het komt dat juist boven de percelen grasland de mist dikker is dan elders. Op een site, te bereiken via de link : https://wetenschap.infonu.nl/weer/160143-verschillende-soorten-mist-in-de-zomer.html wordt helder uitgelegd hoe in het algemeen mistbanken ontstaan:

‘ De meest voorkomende mist is stralingsmist. In de zomer te zien, nog voor de zon te voorschijn komt. De warmte van de grond straalt naar de lucht en de grond koelt af. De twee luchtlagen mengen zich met elkaar, net boven de grond. De afkoeling begint onderaan in de lucht en wanneer het dauwpunt bereikt is , ontstaat er mist. Er moet niet teveel wind staan om mist te vormen. De lucht blijft dicht bij het oppervlak en zal niet hoger dan op ooghoogte uitkomen. Meestal komt deze mist in het voorjaar of in het najaar voor, maar ook soms in de zomer. Dit zien we vooral gebeuren bij een heldere nacht. De mist is dik, vast en niet hoog en voorkomt verdere uitbreiding van de mistvorming. (….)  als de zon schijnt, is de mist weer gauw verdwenen.  ‘  En over grondmist valt daar te lezen: ‘  Grondmist is een veel voortkomende zomerse mist, die zich vormt op grondhoogte. Laag, heel laag hangt de mist dicht op de grond. Over weilanden, sloten en soms ook de weg opdrijvend. Vaak is de grondmist al heel snel opgelost door de kracht van de zomerzon die ’s morgens opkomt. Het is en blijft gevaarlijk rijden, maar vooral tijdens zonsopkomst en zonsondergang, is het spectaculair om te zien. Er zijn verschillende benamingen voor: koeienpotenmist, sloot-  en kanaalmist, stralingsmist en mistbanken. ‘

Ver weg snatert een eend in de Havertsetocht. Inmiddels ben ik op mijn keerpunt beland, de ree van herenboerderij de Haver. Geen mens tot nu toe tegengekomen. Wel draai ik me regelmatig om. Om te voorkomen dat ik verrast word door sluipverkeer of snelle fietsers. Maar er doemt niets op uit de mist. Ik roep Nantske en ga op de terugweg.

Banenmachine

Iets lichter wordt het . Er valt ook steeds meer verkeer te horen vanaf de Bedumerweg. Overbodig om te zeggen dat van hieruit je geen auto, klusbusje of trekker kunt zien. Ik moet puur afgaan op het geluid. Opnieuw blaft de hond van de familie van  Middelkoop.. En blijft maar aan een stuk  blaffen. Kennelijk heeft hij er zin in, terwijl de koeien worden gevoerd. Je ziet wel eens dat zelfs kleine honden koeien hoeden. Of naar een punt drijven in de wei. Een misthoorn klinkt. Dat kaalleen maar de trein van Arriva zijn. Daar wordt vandaag niet gestaakt. Ik sla de hoek om voor het laatste stuk. De wei waar men eergisteren voor de vierde maal gemaaid heeft, is gisteren leeg gehaald. In heel korte tijd is het gras bijna hooi geworden. Zonder dat ook maar de kenmerkende geur loskwam. Teken dat de grassprieten al behoorlijk verhout waren, voordat er gemaaid werd. Dat betekent dat dit gras totaal geen voedingswaarde meer heeft. Tja, dat kan langzamerhand ook gezegd worden van het Christen Demokratisch Appel [ CDA ]  dat gisteren in de Tweede Kamer tijdens een onderbreking van het zomerreces liet zien hoe weinig echte overtuigingskracht er nog schuil gaat in dit gezelschap. De partij die traditioneel de roeptoeter is van de politiek in de regio, heeft gewoon geen greep meer op de ontwikkelingen daar en verkeert, inhoudelijk gezien, in ontbinding. Komt vooral omdat men bang is gedurfde keuzes te maken en daardoor steeds meer gegijzeld wordt door angst. En angst verlamt. Angst dat leden maar vooral kiezers overlopen naar de BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas. Ik merk dat zelfs ik bijna meelij krijg met het CDA waar het totaal gebrek aan inspiratie zo overduidelijk is. Het is gewoon een ordinaire baantjesmachine gewoon in zijn graf zou omdraaien ………………………………………………( wordt vervolgd )

Iedere ochtend tussen 04u00 en 07u00 doet Kees Willemen, journalist en (politiek ) tekenaar uit Onderdendam (Gr.) een ‘Winkelhaakje ‘. Dat is een wandeling van ongeveer 25 minuten met zijn hond Nantske ( een elf jaar oude Golden Retreiver – jachtlijn ) aan de oostkant van het Boterdiep in Onderdendam, een klein dorp van 595 inwoners , 14 kilometer ten noorden van de stad Groningen.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.