Bejaarde wietkwekers uit Winsum veroordeeld

WINSUM – Voor het kweken van hennep in zijn loods aan de Trekweg in Winsum kreeg de  73-jarige Winsumer een voorwaardelijke celstraf van een half jaar. Hij moet ook een taakstraf van 120 uur uitvoeren. De 60-jarige echtgenote werd veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden omdat ze hem hielp.

De kwekerij werd in maart 2020 opgerold. De politie had de man al langer in het vizier. Zijn naam kwam voor in verschillende andere drugsonderzoeken. Agenten stuitten in de loods in Winsum op 420 hennepplanten. Er werd al een geruime tijd gekweekt, zo was te zien aan de vervuilde apparatuur. De stroom en het water werden illegaal afgetapt. De Winsumer hield vol dat hij van niets wist: hij verhuurde de loods aan mensen die opslagruimte nodig hadden. Volgens de rechter zijn er voldoende aanwijzingen dat de man zich wel degelijk bezighield met het kweken van hennep. Na de ontdekking van de kwekerij sloot de gemeente Het Hogeland de loods een tijdlang. De zeventiger werd ondanks deze sluiting betrapt op het uitladen van een vrachtwagen vol chemicaliën.

Het Openbaar Ministerie (OM) verweet de man daarom het treffen van voorbereidingen om een drugslab op te zetten. De chemicaliën die van de vrachtwagen kwamen, waren volgens het OM grondstoffen voor de harddrug amfetamine. De man ontkende dit eveneens: hij zou het spul slechts tijdelijk opslaan.

Het OM eiste voor de hennepkweek en het voorbereiden van een drugslab een celstraf van vijftien maanden, waarvan tien maanden voorwaardelijk. De rechter vond dat er onvoldoende bewijs was voor het smeden van plannen om een drugslab op te zetten en sprak de man van dit onderdeel vrij. De straf viel hierdoor een stuk lager uit. Het stel heeft volgens de berekening van de rechtbank bijna 190.000 euro verdiend aan het kweken van hennep. Dit is illegaal verkregen winst die moet betalen. De man en vrouw moeten ook nog 31.000 euro betalen aan het energie- en waterbedrijf.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !