Expositie Mara Piccione en Marlies Hulzebos in Het Spijslokaal

WARFFUM – Tot en met 29 november exposeren kunstenaars Mara Piccione en Marlies Hulzebos in Het Spijslokaal in Warffum. 

Mara Piccione is zeefdruk kunstenaar. Door het jarenlang ontwerpen en zeefdrukken van affiches voor internationale bands en concertzalen, liggen haar roots in de underground popcultuur. Van daaruit heeft zij haar zeefdrukwerk steeds meer ontwikkeld tot autonoom werk. Haar zeefdrukken laten zich makkelijk herkennen door de gestileerde vormen en krachtige vlakken; een stijl die zichtbaar haar oorsprong vindt in het gebruik van grafische technieken. De gelaagdheid van vorm en textuur in haar gezeefdrukte composities zijn de basis voor haar autonome abstracte werk. Mara maakt een mix tussen grafisch ontwerp en beeldende kunst waarbij er altijd een zoektocht, naar wat de zeefdruktechniek te bieden heeft, plaatsvindt.

Hoewel haar werk abstract is, heeft haar vormentaal toch een figuratieve oorsprong. De inspiratie ligt  vaak gewoon op straat; een gevallen blad, een steen of een vertrapt zakdoekje. Onlangs tekende ze, een jaar lang, dagelijks een steentje na en legde zo een verzameling aan van vele interessante vormen en lijnen. In deze expositie geeft ze inzicht in haar proces door zowel deze inspiratie als het eindresultaat te tonen.

Al haar zeefdrukken worden met de hand vervaardigd vanuit haar eigen zeefdrukatelier in Warffum.

Marlies Hulzebos is fotograaf/kunstenaar en haar expositie heet Latent & Licht.

Latent (2018-heden)

Al snel na de uitvinding van de fotografie werd ook de geestverschijningsfotografie uitgevonden. Met veel gefröbel en extra belichtingen kon de fotograaf een overledene weer op een familieportret zichtbaar maken. Dit alles gebeurde alsof de fotograaf een helderziende was, er werd flink voor betaald.

Foto’s lijken de waarheid, maar niets is minder waar. Zelfs zonder vreemde ingrepen is de waarheid altijd anders. De fotograaf zet net even een stap opzij, maar wat was er naast die foto te zien? De context kan flink wijzigen. En dan al die portretten, net even lachen voor de lens en als de fractie van een seconde voorbij is, kan het hoofd gewoon weer somber kijken.

In ‘Latent’ laat Marlies slechts een deel van de waarheid zien. Tijdens de lange belichting (meer dan 15 minuten) gebeurde er van alles, er liepen hordes mensen door het beeld, maar ik zie ze niet. Of wat is dat voor vlek? Een geest?! Goed, een voorzichtige aanzet tot geestverschijningsfotografie.

Licht (vanaf 2022)

Na wat jaren gitzwarte afdrukken gemaakt te hebben, werd het voor Marlies tijd om (tussendoor) een iets fleurige serie te maken. Het werd gelukkig weer voorjaar, de zon begon te schijnen en bloemen bloeiden. Dat begon op een bijzondere plek in Warffum, de tuin van de pastorie. Rond Pasen bloeiden er vele originele  bostulpen. Later vond ze ook elders genoeg licht, zoals in Leiden.

Dat fotografie geen waarheid is, wist Marlies al. Maar in hoeverre mag het geheel abstract worden? Met dit gegeven trachtte Marlies in deze serie wat lef te tonen.

Locatie en openingstijden

Het Spijslokaal is gevestigd in de sfeervolle oude bewaarschool met verbouwde nostalgische gymzaal van het Openluchtmuseum het Hoogeland in Warffum en beschikt over een heerlijk terras met tuin.

De openingstijden zijn van dinsdag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur en op zondag van 13.00-17.00 uur. Vanaf 1 november is Het Spijslokaal geopend op zaterdag en zondag.

Informatie over Mara Piccione? www.piccione.nl / www.zeefdrukatelierhogeland.nl

Informatie over Marlies Hulzebos? www.marlieshulzebos.nl

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.