“Raak geen dode vogels aan!”

NOORD-GRONINGEN – De vogelgriep is in Nederland in alle hevigheid losgebarsten. De GGD Groningen adviseert mensen die dode vogels in de natuur vinden deze niet aan te raken.

Bij een aantal bedrijven in de provincie Groningen is vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden deze bedrijven geruimd. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Het is belangrijk om zieke of dode vogels niet zomaar op te pakken of aan te raken. Vindt men op dezelfde plek 1 of 2 dode wilde eenden, zwanen of ganzen gevonden, of minder dan 20 andere wilde vogels kan dit gemeld worden bij het landelijk meldpunt voor dierziekten van de NVWA, via telefoonnummer 045-5463188. Mensen die dode hobbykippen of -vogels hebben, kunnen dit melden bij de dierenarts.

Vogelgriep is een besmettelijke ziekte die voorkomt bij pluimvee (zoals kippen of kalkoenen) en andere wilde vogelsoorten (zoals eenden, duiven en zwanen). Vogelgriep kan door veel verschillende griepvirussen(virustypen) worden veroorzaakt. In zeldzame gevallen kunnen sommige virustypen overgaan van dier naar mens. Dit gebeurt alleen bij direct en intensief contact tussen besmette vogels en mensen. Vogelgriep bij mensen komt haast niet voor. Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen dezelfde symptomen als bij een gewone wintergriep: koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest of oogontsteking.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.