Theatergroep Het Verhalen Cabinet speelt in Openluchtmuseum Het Hoogeland

WARFFUM – De Theatergroep Het Verhalen Cabinet speelt op zondagmiddag 27 november ‘Vermaak op Rottumeroog’ in het auditorium bij het Spijslokaal in het Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum. Aanvang is 15.00 uur.

Vermaak op Rottumeroog is een vertelling met muziek en goochelarij over het wel en wee van gemobiliseerde soldaten op de noordelijkste wachtpost van Nederland in de Eerste Wereldoorlog. De muziek is van Esther de Boer en Laura Iwema, de goochelarij van George Tokaya en het verhaal van Erik de Graaf.

Nederland was neutraal in de Eerste Wereldoorlog, maar bereidde zich wel op oorlog voor. Eind juli 1914 riep het Ministerie van Oorlog tweehonderdduizend soldaten op om de Nederlandse grenzen te bewaken. De noordelijkste wachtpost van Nederland kwam op Rottumeroog. Het Regiment Infanterie uit Harderwijk reisde met de trein naar Usquert. Na een rustpauze in Usquert marcheerden de soldaten met volle bepakking naar Noordpolderzijl, waar het schip de Theda van voogd Toxopeus wachtte voor de overtocht naar Rottumeroog.

De soldaten vroegen zich af wat er op de “zandhoop” Rottumeroog te bewaken viel. Daar kwamen ze snel achter. Vanaf het eiland zagen ze in de verte de boulevard van Borkum, waar veel Duitse marine was gestationeerd. Op de Eems voeren oorlogsschepen, er spoelden zeemijnen aan op het strand en er vlogen ’s ochtends Zeppelins langs naar Engeland om ’s avonds weer terug te keren naar hun basis in Duitsland. De loopgraven waren ver weg, maar de oorlog was dichterbij dan ze dachten.

Het bewaken van de grenzen betekende veel wachten. Het Ministerie van Oorlog huurde artiesten in om de manschappen te vermaken en de verveling te verdrijven. Bekende artiesten als Lou Bandy, Louis Davids en Koos Speenhoff traden in alle uithoeken van het land op voor soldaten.

De bekende Rotterdamse goochelaar Henri Nolles reisde in april 1915 met een zangeres en de pianiste via Usquert en Noordpolderzijl naar Rottumeroog. Ze verbleven een paar dagen op het eiland voor een voorstelling met zang, muziek en goochelarij. Ze speelden daar ook een speciaal voor de gelegenheid geschreven Rottumerooglied. De soldaten waren enthousiast. ‘Maak het niet te kort’, riep een sergeant, ’het is het enige wat we hier op Nova Zembla te doen hebben.’

De ingang is via Het Spijslokaal, Oosterkerkpad 3 in Warffum. De entreeprijs bedraagt 10 euro. Reserveren kan via verhalencabinet@gmail.com.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.