Energiesubsidie landbouw van 62.000 naar 160.000 euro

DEN HAAG – Landbouwbedrijven kunnen nu ook volledig gebruikmaken van de regeling Tegemoetkoming Energiekosten. Dat betekent dat zij maximaal 160.000 euro krijgen als zij aan de voorwaarden voldoen. Eerder was dit nog maximaal 62.000 euro.

Het ministerie van landbouw laat weten  dat de maximale Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) voor landbouwbedrijven is verhoogd van 62.000 naar 162.000 euro. Zij verwees daarbij naar een Kamerbrief van minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat van 9 november over aanpassing van de regeling.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kondigde op 14 oktober de TEK aan voor mkb-ondernemingen waarvan de energiekosten een relatief groot deel uitmaken van de totale kosten. Dat geldt ook voor landbouwbedrijven.

De Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) biedt een tijdelijke tegemoetkoming. „Met behulp van deze tegemoetkoming krijgt het energie-intensieve mkb meer adem om haar bedrijfsmodel toekomstbestendig te maken”, aldus RVO. De TEK-regeling is nog niet open. Aanvragen kan naar verwachting in het tweede kwartaal van 2023.

De TEK is onder meer bedoeld voor mkb-bedrijven die jaarlijks meer dan 5.000 m³ gas of 50.000 KWh elektriciteit gebruiken. Het gaat om ondernemingen waarvan minimaal 7 procent van de omzet bestaat uit energiekosten. Dit is ook een verandering ten opzichte van de eerdere versie van de TEK, waarin deze drempel 12,5 procent was. De subsidie is maximaal 50 procent van de kostenstijging van het energieverbruik. Wel moet de kostenstijging hoger zijn dan 1,19 euro per m³ gas en 0,35 euro per kWh elektriciteit. “Omdat deze tegemoetkoming onder de Europese staatssteunregels valt, wordt gekeken naar het totaalbedrag per onderneming, niet per energiecontract of per locatie”, aldus de RVO.

De landbouworganisatie LTO zegt in een reactie: “Een goede stap, maar beslist niet voldoende. De ophoging van het maximale subsidiebedrag van 62.000 naar 160.000 euro kan veel beter. Het EU-steunkader biedt wel degelijk meer ruimte die landen om ons heen wel nemen, maar Nederland niet. Het plafond moet daarom verder omhoog. Veel andere landen maken wel gebruik van deze ruimte, maar Nederland niet. Dat zorgt voor ongelijkheid op het internationale speelveld.” LTO meent dat er binnen het eerder gecommuniceerde budget van 3,1 miljard nog voldoende ruimte is om het maximale subsidieplafond verder te verhogen naar minimaal 500.000 euro. Ook stelt de standsorganisatie dat de TEK-regeling eerder dan 1 april 2023 opengesteld moet worden.

LTO is wel blij met de aangekondigde verlaging van de toegangsdrempel van de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) van 12,5 naar 7 procent. “De TEK-regeling wordt daarmee beter toegankelijk voor veel ondernemers in de land- en tuinbouw.”/Webredactie

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.