Onderdendam ( Gr. ) Dinsdag 15 November 2022, 06u00 ( Wintertijd ) :

“ ZO- wind. Windkracht 2. Zwaar bewolkt. Een compact wolkendek dat door zijn dikte er voor zorgt dat noch de maan noch de helderste sterren vanaf de aarde waar te nemen zijn. Daardoor kan ik  ook niet de toplichten van de drie windmolenparken aan de horizon zien. Die zware wolken zorgen er ook voor dat het meer dan pikdonker is. Vanuit twee buurdorpen, Middelstum en Bedum, is maar heel miniem iets van weerschijn zichtbaar. Fris is het, maar niet zo koud als gister namiddag toen het ineens maar een paar graden boven nul werd door een snelle uitstraling bij een zeer heldere hemel. Gisteravond waren er nog sterren te zien, toen ik nog even buiten was. Die verandering moet dus ergens vannacht hebben plaats gevonden. Met onze hond Nantske sta ik nog maar een paar minuten op het bruggetje over het Boterdiep. De wind vindt me daar en begint met mijn haren te spelen, exact op het moment dat de kerkklok van de Hervormde Kerk zes uur slaat. Een korte blik op het water beneden. De weerkaatsing van het straatlantaarnlicht houdt in de meeste gevallen zijn ovalen vorm. Hier en daar krijgt zo’n ovaaltje een druiper door een plotselinge windvlaag. Snel ga ik naar beneden. Controleer op het pad of er geen vroege fietser aankomt, laat Nantske dan vrij. Die schiet meteen op het kweekgras [ Elytrigia repens L. ] in de berm af en ik zet in de tussentijd de eerste stappen op mijn wandelpad.

Ritmisch blauw

Maar een meter of vijftien zicht heb ik daar. Daarachter is alleen maar duisternis op de bewegingen van wat  koplampen op de Middelstumerweg na. De eerste bus naar Groningen komt eraan. Geen licht aan in het passagiersgedeelte. Dat gebeurt alleen als de bus volledig leeg is. Het begint te spatten. Maar het ziet eruit alsof de bui geen zin heeft om door te zetten. Hier op de open vlakte is het best fris. De  wind heeft er vrij spel. Ik ben blij dat ik zo verstandig ben geweest om mijn winterjas aan te trekken. Een blauwe flits in het donker voor me . Het bliksemt vanuit de accuaansluiting van wat schrikdraad. Er staan schapen in de wei met het ‘ Bultje ‘ en het perceel daarachter. Ik ben er nog steeds niet achter wie de nieuwe eigenaar is van de grond hier en de boerderij in de buurt van het spoor. Jarco Rozeboom, de vorige eigenaar, is naar de Weerribben in Overijssel verhuisd. Ik sla de hoek om en kuier in de richting van de Bedumerwijk ter Laan. Ver weg aan de oostelijke horizon twinkelen de erf- lichten van een paar boerderijen: van Middelkoop, Wouda, Thybaut en van der Giezen. Daar wordt nog niet gewerkt. Heel rustig is wel de binnenverlichting van de stal aan. Geen shoveltrekker is al actief. Even piept een smient [ Anas penelope L. ]  in de omgeving van de Kardingemaar. De weerschijn boven Bedum lijkt iets aan kracht te winnen. Zal wel wat te maken te hebben met het zeer dikke wolkendek dat op zich  potentie genoeg heeft om het straatlicht vanuit die dorpen te weerspiegelen. Het is zeer stil hier. Op het suizen van de wind na en het gedempte geluid van het verkeer. Vraag me af wat de twee gelijkvormige lichtbronnen toch te betekenen hebben in het zuidoosten vlakbij het spoor naar Delfzijl . Ik ben dan al het grootste deel van het open, struikloze stuk voorbij en zie opnieuw en heel ritmisch de accuaansluiting van schrikdraad  blauw opflitsen. Het apparaat staat in de uiterste hoek van de wei rechts , tegen de ingang van de ree naar herenboerderij de Haver aan. Ik weet niet waardoor het komt maar de temperatuur gaat opnieuw naar omlaag. Arriveer op mijn keerpunt, draai me om en ga op de terugweg. Ben blij dat ik nu met de rug naar de wind loop. Kijk eens wat meer om me heen. Ver weg in het oosten stopt een auto bij zorgboerderij Fraam.  Hij draait de oprit op . Ik zie hoe de rode achterlichten op en neer dansen. Hij blijft daar even staan wachten. Een krantenbezorger soms? ‘ Plop- plop – plop- plop..’, het enige geluid wat op dit moment te horen is , komt van mijn laarzen zodra die het beton raken. Voor me uit heb ik een goed zicht op de Middelstumerweg. Het is daar al aardig druk. Een auto passeert met veel risico het verkeer richting Middelstum / Uithuizen. Bij Thybaut begint een koe te loeien. Toch zie ik nog steeds geen enkele activiteit bij een der boerderijen. Gaan de boeren langzamerhand iets later van bed af, nu de meteorologische winter is begonnen? Ik sla de hoek om voor het laatste stuk.

Pies en poep

Kennelijk heb ik toch zonder het te beseffen al een half uur gelopen want de tweede bus richting Groningen van 6u31 verschijnt nu al op de Middelstumerweg. Stopt na een minuut of zeven bij de halte KERK  voor mijn huis en pikt daar een passagier op. Er zit al iemand. Dit zijn de eerste indrukken vanuit een donker Gronings platteland. Waarvan ik natuurlijk niet weet of hier iemand wekelijks  benaderd wordt door enquêteur Maurice de Hond. Die publiceert iedere zondagochtend zijn peilingen van het aantal zetels in de Tweede Kamer. De resultaten van 13 November 2022 liegen er niet om. In de peilingen staat nu op nummer 1, als grootste partij van Nederland,  de PVV van Geert Wilders met 21 zetels . Is inmiddels de VVD met een zetel voorbij gestreefd. Het CDA zakt helemaal weg. Is als regeringspartij een marginale partij geworden. Met 5 zetels kleiner nota bene dan de Christen Unie even groot als het Forum voor Democratie. Als een gek lopen ze vooral in de regio van die partij over naar de Boer Burger Beweging van Caroline van der Plas. Het is raadselachtig wat de oorzaak is van deze verschuiving. Is het om Mark Rutte te straffen, de eeuwige Wegkijker?  Maar de PVV is toch vooral de partij, die mensen die Nederland  broodnodig heeft gezien het personeelstekort in de zorg, het etiket van ‘gelukszoeker’ en  ‘bijstandstrekker ‘opspelt.  Hoe moeten de tekorten in de thuiszorg of het verpleeghuis worden opgelost als daar geen Somalische verzorgsters en schoonmakers mogen worden ingezet. Zo worden de angstige ouderen op het platteland slachtoffer van hun eigen bekrompenheid. Kijk maar lekker naar je Sinterklaas en Zwarte Pieten optocht terwijl je luier doorweekt is van pies en poep en je huis een regelrechte zooi aan het worden is, terwijl de muizen daar op de tafel dansen. Dan heb je wat aan Geertje Wilders. Die komt echt niet schoonmaken hoor. Als die verschijnt zoals laatst in Zoutkamp , dan is dat voor slechts een fotomomentje En toch staan die ‘ nuchtere ‘Groningers zo ongeveer te soppen bij het maken van een selfie met ‘onze Geert ‘.Snap jij hert?? ……………………………..( wordt vervolgd )

Iedere ochtend tussen 04u00 en 07u00 doet Kees Willemen, journalist en (politiek ) tekenaar uit Onderdendam (Gr.) een ‘Winkelhaakje ‘. Dat is een wandeling van ongeveer 25 minuten met zijn hond Nantske ( een elf jaar oude Golden Retreiver – jachtlijn ) aan de oostkant van het Boterdiep in Onderdendam, een klein dorp van 595 inwoners, 14 kilometer ten noorden van de stad Groningen.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.