Lezing over doorwerking slavernijverleden in huidige maatschappij

WINSUM – Hoewel slavernij 150 jaar geleden is afgeschaft, werkt ons slavernijverleden wel degelijk door op onze huidige samenleving. Charlotte Wekker, docent aan de Hanzehogeschool Groningen, vertelt op dinsdagavond 29 november in de bibliotheek van Winsum over haar onderzoek naar ongelijke kansen op basis van huidskleur.

Voor mensen met roots in de voormalige koloniën werkt het slavernijverleden behoorlijk door in hun levens. In hun positie op de arbeidsmarkt, in hun schoolloopbaan en zelfs in hun partnerkeuze. Het dringt pas de laatste jaren bij het grote publiek door, hoe bepalend ons slavernijverleden eigenlijk is geweest voor de manier waarop we naar elkaar kijken.

Onderzoeker Charlotte Wekker (52) is van Surinaams-Nederlandse afkomst, met tot slaaf gemaakten als voorouders. Ze is een veelgevraagd spreker, trainer en coach. Charlotte is gespecialiseerd in het voeren van gesprekken in situaties waar ongelijke kansen op basis van kleur worden ervaren. Ze is benieuwd hoe het komt dat iedereen diversiteit en inclusie wil, maar dat het in de praktijk zo ontzettend moeilijk te realiseren is. Daarom doet ze onderzoek naar gelijke kansen in het hoger beroepsonderwijs.

Lezingenreeks Bitterzoet Erfgoed

De lezing maakt deel uit van de lezingenreeks Bitterzoet Erfgoed, georganiseerd door Museum aan de A en Biblionet Groningen. De lezingenreeks belicht het (Groninger) slavernijverleden vanuit verschillende invalshoeken, bijvoorbeeld vanuit sociaal-maatschappelijk, culinair en muzikaal perspectief. De thematiek sluit aan bij de tentoonstelling Slavernij. En de Groningers? van Museum aan de A.

Van juli t/m december 2022 wordt maandelijks een lezing georganiseerd, iedere keer in een andere bibliotheek in de provincie Groningen. De lezing van Charlotte Wekker begint om 19:30 uur, vindt plaats in de bibliotheek van Winsum en is gratis toegankelijk. Meld je aan via onze website: biblionetgroningen.nl/agenda/winsum Kun je er niet bij zijn? Geen probleem: de lezing worden gelivestreamd.

Er volgen nog lezingen van schrijfster Karin Sitalsing (WinterWelVaart Groningen) en Charles Goudsmit (Bibliotheek Delfzijl). Meer informatie op www.museumaandea.nl en www.biblionetgroningen.nl.

De lezingenreeks is onderdeel van de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed. Musea, erfgoedinstellingen, culturele en educatieve organisaties uit stad en provincie Groningen besteden aandacht aan het slavernijverleden in Groningen en de doorwerking hiervan op het heden. Kijk voor meer informatie en alle deelnemende partijen op www.bitterzoeterfgoed.nl.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !