Veel cybercrime in gemeente Het Hogeland ondanks sterke daling in Groningen

NIJMEGEN – Het afgelopen half jaar werden in de provincie Groningen 12,8% minder cybercrime meldingen gedaan dan dezelfde periode een jaar eerder. Dit is opvallend, want op landelijk niveau vonden juist meer digitale misdrijven plaats, waar phishing, hacking en WhatsApp-fraude voorbeelden van zijn. In gemeente Het Hogeland was de kans op cybercrime het hoogst. Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl op basis van de meest recente politiecijfers.

Van mei tot en met oktober dit jaar werden in Groningen 273 meldingen gedaan van cybercrime. Een daling van 12,8% vergeleken met dezelfde periode in 2021: toen waren er 313 incidenten. In zes provincies was er juist een stijging te zien in het aantal digitale misdrijven. In Limburg (+75,8%) was de toename het sterkst, gevolgd door Zuid-Holland (+53,1%) en Friesland (+37,9%).

Inwoners Het Hogeland vaakst slachtoffer

In de gemeente Het Hogeland werden het afgelopen half jaar relatief de meeste meldingen van cybercrime gedaan: 7,9 per 10.000 inwoners. Landelijk lag het gemiddelde op 4,3 incidenten per 10.000 inwoners.

In de volgende Groningse gemeenten was de kans op cybercrime de laatste zes maanden het hoogst:

Het Hogeland (7,9 per 10.000 inwoners)

Oldambt (6,3 per 10.000 inwoners)

Eemsdelta (6,2 per 10.000 inwoners)

Veendam (4,7 per 10.000 inwoners)

Westerwolde (4,7 per 10.000 inwoners)

Pekela en Westerkwartier staan onderaan de lijst, met respectievelijk 4,1 en 2,8 aangiftes van online criminaliteit per 10.000 inwoners.

David Janssen, VPNGids.nl: “Cybercrime wordt een steeds groter probleem. Dit valt natuurlijk te verklaren: we doen tegenwoordig steeds meer online. Shoppen, beleggen, communiceren en nog belangrijker: betalen. En waar geld te halen valt, volgen criminelen… Wees dus alert, zeker met de feestdagen in het vooruitzicht waar je misschien wel online aankopen voor doet”

Benieuwd naar de cybercrime-aantallen in jouw gemeente? Klik hier.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.