Zeeforel als icoonsoort – vissen voor verbinding verhalenavond

LAUWERSOOG – De afsluiting van de Lauwerszee dichtte de voordeur van het watersysteem. Zout werd zoet en wadplaten veranderde langzamerhand in groene rietvelden. Ook onderwater vond een ware metamorfose plaats. De scholen vis die in de Lauwerszee of in de maren, beken en diepen stroomopwaarts hun paailocatie vonden, of de scholen met jonge vis die er in de Lauwerszee hun kinderkamer hadden, konden deze niet makkelijk meer bereiken.

Het project Vissen voor Verbinding onderzoekt de visstand van het Lauwersmeer en neemt verschillende maatregelen om de visstand te verbeteren. Door de verbinding met de Waddenzee te verbeteren, paailocaties aan te leggen en vissen uit te zetten.

Tijdens vier verhalenavonden vertellen de betrokkenen over die werkzaamheden. Zo leggen ze uit hoe een zeeforel zijn geboortebeek kan terugvinden en waarom het storten van duizenden kilo’s zand en grind in beken goed is voor de visstand. En hoe je vissen volgt van Drenthe tot aan ’t wad.

De partners van het project Vissen voor Verbinding nodigen u van harte uit om te komen luisteren en leren over de trek van vissen van Waddenzee via het Lauwersmeer tot ver in Drenthe.

De zeeforel speelt een belangrijke rol binnen het project. Een soort die verdwenen is uit de wateren van Noord Nederland maar nog voorkomt in vergelijkbare Duitse systemen.

Het is een vissoort die na jaren in de Waddenzee en Noordzee terugkeert naar het zoete water, Via het Lauwersmeer, Reitdiep en de stad Groningen gaat de reis verder tot in de kleinste haarvaten van het watersysteem in de kop van Drenthe. Als deze vis zijn reis weet te volbrengen weten we zeker dat de route vrij van obstakels is.

Binnen het project worden jaarlijks duizenden jonge zeeforellen uitgezet. En deze worden met kleine zenders gevolgd in hun reizen.

Marcus de Boer en Jimmy van Rijn nemen u mee in het bijzondere verhaal van de zeeforel en de routes die ze afleggen door het Drentse en Groningse land.

Datum en tijd:   donderdag 1 december 20222, van 19.00 – 21.00 uur

Waar:                Activiteitencentrum Lauwersnest, De Rug 1, 9976 VT Lauwersoog

Kosten:             €1,- per persoon

Aanmelden:      Aanmelden kan via de website van NP Lauwersmeer ga naar de activiteitenkalender en klik op de activiteit

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.