Opnieuw Wereldlichtjesdag in Eenrum

EENRUM – In de Notoarestoen in Eenrum wordt zondag 11 december weer een Wereldlichtjesdag gehouden. Tijdens deze bijeenkomst wordt stilgestaan bij alle kinderen die, op welke leeftijd en om welke reden dan ook, zijn overleden.

Elke tweede zondag van december wordt  om 19.00 uur over hele wereld Wereldlichtjesdag gehouden. Zodat het licht van de overleden kinderen altijd blijft stralen. En de wereld wordt zo even letterlijk wat lichter voor mensen die een kind(je) verloren hebben. De overleden kinderen worden geëerd en herinnerd door te luisteren naar muziek, troostende woorden en verhalen van lotgenoten.

Wereldlichtjesdag wordt in Noord Groningen voor de negende keer gehouden gehouden in de Notoarestoen in Eenrum. De tuin heeft, met uitzondering van het tuinhuis, geen verlichting. Daarom wordt  alles verlicht met heel veel kaarsjes. Ook in de vijver, het centrale punt tijdens de herdenking, ligt een verlicht hart. Door al dat kaarslicht ontstaat er een bijna sprookjesachtige sfeer. Het is een prachtige en besloten omgeving, waardoor in een intieme en vertrouwelijke sfeer herdacht kan worden.

Wereld Lichtjesdag in Eenrum voorziet in een behoefte is gebleken. Zo’n honderd nabestaanden herdenken ieder jaar hun kind(je), broer(tje), zus(je) of kleindkind(je). Niet alleen uit de gemeenten Het Hogeland – waarin de Notoarstoen centraal gelegen ligt – maar ook door nabestaanden uit plaatsen buiten deze gemeente.

Boodschap, tekst
Er wordt gebruik gemaakt van hartjes, die door de organisatie beschikbaar worden gesteld. Hier kan een persoonlijke boodschap op worden geschreven. Tijdens de bijeenkomst kunnen de hartjes worden opgehangen in de daarvoor aangewezen boom. De hartjes kunnen afgehaald worden bij de organisatie.

Programma
Het programma begint om 18.40 uur, de tuin is vanaf 18.30 uur geopend. Er is een kort openingswoord. Vervolgens wordt er door Jan Tingen een persoonlijk verhaal voorgedragen. Anne-Will Bronsema zal enkele passende liedjes ten gehore brengen. Om 19.00 uur worden de kaarsjes aangestoken en de namen genoemd van de overleden kinderen en het speciaal voor Wereldlichtjesdag geschreven lied ‘Precious Child’  gezongen. Hierna is er voor iedereen koffie, thee of warme chocolademelk en gelegenheid om na te praten.

‘Je gedragen voelen door het besef dat ook anderen verder leven met datzelfde gemis. Dat is onze drijfveer voor deze herdenkingsbijeenkomsten’ vertelt Hilda Oostenbrink. ‘We hopen met elkaar weer een warme avond te kunnen bieden. De bijeenkomst is niet alleen voor ouders, maar ook broers, zussen, opa’s en oma’s, andere familieleden en een ieder die zich verbonden voelt met een overleden kind. Niemand staat alleen in zijn/haar verdriet.

Als u de naam van uw overleden kind(je) wilt laten horen tijdens de Wereldlichtjesdag in Eenrum stuur dan een e-mail naar wld.ngroningen@gmail.com. Wilt u eerder een hartje ophalen, dan kunt u contact opnemen met Hilda Oostenbrink (06 18207991) of Catja Havinga (06 28596859).

Meer informatie over de Wereldlichtjesdag is te vinden op de Facebookpagina van Wereldlichtjesdag Noord Groningen.

Dinsdag 6 december is Hilda Oostenbrink te gast in het programma ‘Van 2 tot 5’ bij Omroep Het Hogeland.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.