Boeuf bourguignon

Een smakelijk en simpel gerecht voor de wintermaanden.

Wat is boeuf bourguignon?

‘Rund op Bourgondische wijze’ is een warm stoofgerecht waarvan de rode wijn in de saus  afkomstig is uit de Franse regio Bourgogne. Volgens de traditie maak je dit stoofpotje dan ook enkel met een rode Bourgogne-wijn, zoals een pinot noir of gamay.

De reden voor de naam ‘boeuf bourguignon’ is dus niet dat het een klassiek gerecht uit de Bourgogne-streek is. Het slaat op de bereidingswijze van rund in de rode wijn uit Bourgogne.

Ingrediënten, voor 6 personen.

  • 1200gram riblappen (in stukken en goed droog gedept)
  • 150gramspek of bacon
  • peper en zout
  • 3elbloem
  • 0,75lrode wijn
  • 300mlrunderbouillon
  • 4takjestijm
  • 4blaadjeslaurier
  • 4teentjesknoflook
  • 1grote ui
  • 2winterpenen
  • 250gram champignons (in vieren)
  • 15zilveruitjes
  • Peterselie naar smaak.
  • Bakboter

Bereiding:

  1. Bak de spekjes in wat olie in een grote stoofpan .Haal de spekjes uit het vet en zet apart. Laat het vet in de pan. Smelt er een flinke klomp bakboter bij. Wacht tot de gesmolten boter lichtbruin is.
  2. Voeg dan de stukken stoofvlees toe en laat elke kant flink bruin worden. Voeg tijdens het bakken peper en zout toe. Bak niet teveel vlees tegelijk. Je kunt het beter in delen doen, dan te veel in een keer.
  3. Doe het vuur uit. Voeg het spek bij de runderlappen. Strooi de bloem over de gebakken stukken vlees en roer goed doorheen. De bloem zal later dienen als sausbinder.
  4. Blus het vlees in de stoofpan met een halve liter heet water. Voeg daarna de rode wijn en de runderbouillon toe. Doe dit gelijktijdig, en meng goed met een lepel.
  5. Doe de laurierblaadjes en de takjes tijm in het stoofpotje en laat ​gedurende twee uur op een laag vuur ​garen. Doe dit zonder deksel, anders kan de saus niet binden. ​Na twee uur garen krijg je een mooie, bruine, gebonden saus.
  6. Neem de grote ui en snijd​ in grove stukken. Hak de knoflook fijn. Schil de wortel en snijd doormidden,  daarna in grote stukken van ongeveer drie centimeter. Doe de groenten in de stoofpot en meng goed. Laat half uur pruttelen.
  7. Snijd de champignons in vieren. Voeg na een half uur de champignons en de zilveruitjes toe en laat nog een halfuur garen.
  8. Haal de laurierblaadjes en de takjes tijm uit de saus en proef goed. Mis je wat smaak? Voeg dan wat extra peper en zout toe.
  9. Eet bij de Boeuf Bourguignon aardappelpuree of gebakken krielaardappeltjes. Qua groenten passen stoofpeertjes, haricots verts in spek of witlofsalade er goed bij. Je kunt de stoofpot natuurlijk ook prima eten met vers gebakken stokbrood.

Je drinkt er een mooi glas rode Bourgogne bij, maar een lekker bruin biertje doet het ook goed.

Ik wens iedereen smakelijk eten en hele fijne feestdagen toe.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !