De Nijs lijsttrekker Betaalbaar Water

GRONINGEN – Bernd de Nijs is opnieuw gekozen als lijsttrekker van waterschapspartij Betaalbaar Water. De verkiezingen voor het waterschap vinden gelijktijdig plaats met die van de provincie op 15 maart 2023.

Betaalbaar Water heeft op dit moment drie zetels in het bestuur en is de enige regionale partij in waterschap Noorderzijlvest. Als oppositiepartij ontvangt zij veel steun van studenten, huurders en woningeigenaren. De belangen van deze groepen zijn in het bestuur van het waterschap namelijk ondervertegenwoordigd.

Naast de focus op natuur en duurzaamheid vindt de partij dat het waterschap meer moet doen om de kosten te verlagen en ze eerlijker te verdelen. Nu draaien huurders en woningeigenaren voor 80 procent op voor de waterschapslasten. Boeren en bedrijven samen 20 voor procent.

Betaalbaar Water heeft drie achtereenvolgende perioden deel uitgemaakt van het bestuur van het waterschap en neemt nu voor de vierde keer deel. De Nijs: “Ook de komende periode zullen we weer tegen de gevestigde belangen in moeten gaan. Zo zijn wij de enige partij die tegen de verhoging van 10 procent van de belastingtarieven in 2023 heeft gestemd.” De Nijs heeft een aantal gemotiveerde kandidaten om zich heen verzameld die  zich voor de komende periode gaan inzetten voor sterkere natuur en lagere lasten.

De waterschappen zijn opgericht om veiligheid achter de dijken te verhogen en zorg te dragen voor voldoende en schoon water. Dit kost veel geld, en waterschappen hanteren daarbij niet het principe ‘de vervuiler betaalt’. De uitslag voor de verkiezingen ligt namelijk  gedeeltelijk al vast door zogenaamde lobbyzetels. Deze worden weggegeven aan boeren en natuurorganisaties. Bernd de Nijs: “Niet meer van de tijd: ondemocratisch en zorgt voor verkeerde keuzes.” Daarnaast maakt hij zich zorgen over de zeer grote schuld van een kwart miljard Euro.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.