Farmers Defence Force wil in maart twee weken protesteren

ASSEN – Trekkers zullen van 1 t/m 15 maart het straatbeeld weer gaan bepalen als het aan Farmers Defence Force (FDF) ligt. De boerenorganisatie gaat dan twee weken protesteren tegen het huidige kabinetsbeleid. Met de acties willen ze de druk opvoeren voorafgaand aan de provinciale verkiezingen. Ze hopen dat er dit jaar ook burgers aansluiten.

Details zijn nog niet bekend, zo laat FDF-voorzitter Mark van den Oever weten. “Het plan om te gaan actievoeren hebben we met onze regiobeheerders besloten. De komende maand komen we bij elkaar en dan gaan we een ‘Plan de campagne maken’”, aldus de voorzitter. “Of we naar Den haag gaan en/of de provincies intrekken, weten we nog niet.”

FDF hoopt in elk geval dat burgers uit de provincies aansluiten die tegen het kabinetsbeleid zijn. “Niet alleen boeren worden geraakt, maar ook de burgers. Voedselzekerheid is geen feit meer. De eisen ten aanzien van onder andere water, klimaat en stikstof, zoals deze in de recente plannen staan, zullen het tapijt onder de sector vandaan trekken. Dat wijst onder andere een economische effectrapportage van de Wageningen Universiteit uit. We zien inmiddels ook dat er beleid wordt ontwikkeld om boeren te dwingen hun land eerst aan de overheid aan te bieden bij verkoop. Dit is onbespreekbaar voor FDF.”

Druk opvoeren

Met de protesten willen ze aandacht vestigen op het belang van de provinciale verkiezingen op 15 maart 2023. Nederlanders kunnen dan weer stemmen op leden voor de Provinciale Staten. Die verkiezen op hun beurt weer de leden van de Eerste Kamer. Van den Oever: “De partijen die nu aan het roer zitten, daarvan moet de macht ingeperkt worden. Het wordt tijd dat de Eerste Kamer wordt geregeerd door mensen met een nuchter boerenverstand. Vandaar onze acties.”

Van den Oever hoopt dat er veel mensen aansluiten; in elk geval meer dan de 60 a 70.000 die in Stroe waren. “Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Mensen kunnen in elk geval veel trekkers verwachten. De rest gaan we de komende weken bedenken.”

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !