Lezing over Johannes Vermeer in De Blauwe Schuit

WINSUM – Op zondag 19 februari 2023 geeft kunsthistorica Margaret Breukink wederom een lezing in Cultureel Centrum de Blauwe Schuit in Winsum. Dit keer over Johannes Vermeer. De lezing is een mooie Inleiding voor de overzichtstentoonstelling in Het Rijksmuseum Amsterdam in het voorjaar van 2023 over de 17de-eeuwse Delftse meester Johannes Vermeer. “Mijn ingrediënten voor een goede lezing zijn passie, humor, vertelkunst en prachtig beeldmateriaal”, vertelt Margaret Breukink op haar website. De lezing begint om 15.00 uur en duurt tot 17.00 uur.

Het Rijksmuseum heeft zelf vier meesterwerken van Vermeer, waaronder het wereldberoemde ‘Melkmeisje’ en ‘Het Straatje’. Samen met het Mauritshuis is onderzoek gedaan naar het kunstenaarschap van Vermeer, zijn artistieke keuzes en beweegredenen voor zijn composities, als ook naar het maakproces van zijn schilderijen. Vermeer’s werk is vooral bekend om zijn verstilde, introverte scènes binnenshuis, zijn ongekende gebruik van helder, kleurrijk licht en zijn overtuigende illusionisme. In tegenstelling tot Rembrandt, heeft Vermeer met ongeveer 35 schilderijen een opvallend klein oeuvre nagelaten. Omdat zijn schilderijen in collecties en musea over de hele wereld tot de topstukken behoren, wordt zijn werk slechts bij uitzondering uitgeleend.

In de grote overzichtstentoonstelling zijn onder andere topstukken te zien zoals het ‘Meisje met de parel’ (Mauritshuis, Den Haag),’ De geograaf’ (Städel Museum, Frankfurt am Main), ‘Schrijvende vrouw met dienstbode’ (The National Gallery of Ireland, Dublin),‘Vrouw met de weegschaal’ (The National Gallery of Art, Washington D.C.) en de net gerestaureerde ‘ Brieflezende vrouw aan het open raam’ (Gemäldegalerie Alte Meister, Dresden).

Margaret Breukink heeft na haar studie kunstgeschiedenis in Utrecht ruime ervaring als docent opgedaan aan de Rijksuniversiteit Utrecht en aan de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs te Amsterdam. Dat maakt het voor haar mogelijk om het publiek op een gedegen, maar uiterst plezierige manier mee te nemen in de wondere wereld van de kunst. Als enthousiaste verhalenverteller verrijkt ze haar verhalen met uitstapjes naar literatuur, muziek, (sociale) geschiedenis, politiek en andere invloeden die van belang zijn om een kunstwerk en een kunstenaar in zijn tijd te kunnen plaatsen.

Kaarten

Kaarten voor de lezing zijn online te reserveren via www.deblauweschuit-winsum.nl en kosten 12,50 euro (incl. een consumptie). De kaarten kunnen worden afgerekend aan de deur.

Foto: Meisje met de parel (1665)

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.