Kip uit de oven voor de paasdagen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 boerderijkip van ongeveer 1,4 kilo
  • Sap en rasp van een sinaasappel
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl mosterd
  • Takje rozemarijn
  • Peper en zout
  • Olijfolie.

Bereiding:

Het makkelijkste om een hele kip te bereiden is met behulp van een kernthermometer. Bij 70 graden (of eigenlijk al iets daaronder) is de kip gaar.

Laat de kip minimaal een uur op kamertemperatuur komen.

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.

Maak in de tussentijd de marinade. Deze maak ik van 4 el olijfolie, het sap en de rasp van een sinaasappel (wel eerst goed wassen). Daar voeg ik wat mosterd, wat gehakte rozemarijn, een gehakt teentje knoflook en flink wat peper en zout aan toe. Als je het lekker vindt, kan je ook nog een kneepje honing toevoegen.  Meng de marinade goed door elkaar.

Kwast de kip rijkelijk in met de marinade.

Steek de thermometer in de borst van de kip, dit is het dikste gedeelte.

Leg de kip in een braadslede (je kunt je aardappeltjes direct meebakken) en zet hem voor 30 minuten in de oven op 180 graden.

Na 30 minuten verlaag je de temperatuur tot 130 graden. Houd de deur van de oven even een paar minuten open, zodat de warmte kan ontsnappen.

Nu kan de kip zachtjes verder garen. Na ongeveer een uurtje is hij klaar. Je kunt hem tussentijds bedruipen met het braadvocht of nog wat extra marinade eroverheen kwasten.

De kip is klaar als deze een kerntemperatuur van 70 graden heeft bereikt.

Haal de kip uit de oven en laat hem 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.

Serveer meteen.

Erbij serveer  je een frisse witlofsalade en geroosterde aardappeltjes uit de oven.

Eet smakelijk

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !