Stijlvolle Dodenherdenking Baflo

BAFLO – Op donderdag 4 mei vond in Baflo wederom de traditionele Dodenherdenking plaats. Voorafgaand aan de officiële deel van de herdenking was de Laurentiuskerk al vanaf 10.00 uur open voor een moment van stilte en het kunnen aansteken van een kaarsje. Om 19.50 uur vertrok -onder gunstige weeromstandigheden- de stoet met genodigden, voorafgegaan door de muziekvereniging ‘Sereno’, vanaf dorpshuis Agricola naar het herdenkingsmonument aan de zuidzijde van de Laurentiuskerk.

Daar legden raadslid Jacob Cleveringa van de gemeente Het Hogeland, Nico Werkman (voorzitter Algemene Oranjevereniging Baflo), Ulfert Molenhuis uit Groningen (namens de schuilplaatsverleners) en Jaap Frankes (secretaris stichting Historisch Kring Baflo) om twee minuten voor acht uur kransen en een bloemstuk.

Na twee minuten stilte om klokslag acht uur speelde ‘Sereno’ twee coupletten van het Wilhelmus, waarbij de meeste aanwezigen meezongen. Aansluitend hield Cleveringa namens de gemeente Het Hogeland een herdenkingstoespraak, waarbij hij ook stil stond bij het oorlogsverleden in de regio. Verder lazen twee leerlingen van SWS Noorderlicht gedichten voor en legden kinderen van de plaatselijke basisschool bloemen bij het monument. De herdenkingsplechtigheid, die bijna half uur duurde, werd muzikaal omlijst door het Warffums Mennenkoor.

Aan het slot van de ingetogen bijeenkomst legden de bestuursleden van de Algemene Oranjevereniging Baflo, de genodigden en de aanwezige leden van het Warffums Mannenkoor bloemen bij het monument. Nadien bestond voor een ieder gelegenheid om zelf meegebrachte bloemen aan de voet van het monument neer te leggen.

Naar schatting waren er bij de plechtigheid 200 tot 250 personen aanwezig, waaronder ook veel jongeren en kinderen.

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !