Het Hogelandster Orgelfestival; Het Hogeland in Italiaanse sferen

HET HOGELAND – In de week van 20 tot en met 27 mei kunnen we Het Hogeland door een Italiaanse bril bekijken. Fietsen langs middeleeuwse kerken met orgels, luisteren naar concerten op die orgels, en weer verder langs borgen en boerderijen. Dat is niet alleen voor toeristen een mooie manier om dit deel van Groningen te leren kennen. Het is waarschijnlijk ook voor de inwoners zelf een ontdekkingstocht langs pareltjes die ze nog niet kenden.

Italiaanse orgelstudenten en Manuel Tomadin, concertorganist en orgeldocent van het conservatorium in Triëst (Italië), komen naar Groningen. Samen met studenten van het Prins Claus Conservatorium in Groningen en hun docenten Erwin Wiersinga en Sietze de Vries volgen zij een programma vol workshops, excursies en orgelspel. Publiek kan de workshops bijwonen en deelnemen aan excursies.

De commissaris van de Koning, René Paas, zal de officiële opening van de week verrichten op maandag 22 mei in de Petruskerk in Leens. Manuel Tomadin bespeelt dan het beroemde Hinszorgel en presenteert zijn nieuwe cd “From Venice to Leipzig”.

Het programma heeft voor elk wat wils! Op de zaterdagen 20 en 27 mei zijn er drie kijk/hoor/trap-en hap-en geniet fietstochten door het Groninger landschap, langs oude kerkpaden, statige boerderijen en prachtige dorpjes met hun schitterende vaak middeleeuwse kerken.

Op woensdag is er een concert in Oosternieland door het ensemble Super Librum waarbij gebruikgemaakt wordt van een gereconstrueerd vijftiende-eeuws orgeltje uit Bologna. Leerlingen van basisscholen kunnen zelf een orgel leren bouwen onder leiding van een echte orgelbouwer.

De hele week zijn er concerten te beluisteren, er kan worden meegedaan aan excursies, er is een rondleiding op Landgoed Verhildersum, en er kan Italiaans worden geluncht, te veel om op te noemen. De week wordt op zaterdag 27 mei afgesloten met een concert van Sietze de Vries op het Arp Schnitger orgel in de Jacobikerk van Uithuizen.

De week is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van onder meer het VSB-fonds, de gemeente Het Hogeland, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het J.B. Scholten en H.S. Kammingafonds.

Het volledige programma vindt u op de website van de Stichting Gezamenlijke Orgelcommissies Het Hogeland: www.orgelshogeland.nl.Via  de website van de Stichting Hinszorgel Leens:  www.hinszorgelleens.nl  kunt u kaarten reserveren.

Foto: Manuel Tomadin bespeelt het Hinszorgel in de Petruskerk te Leens

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.