Menkemaborg krijgt uniek portret cadeau

UITHUIZEN – De Stichting Adel in Nederland heeft vrijdag 7 juli een portretje van Mellina Alberda van Nijenstein aan het Groninger Museum geschonken met als bestemming de Menkemaborg. De Stichting Adel in Nederland had het portret in maart verworven bij een veiling van het Venduehuis in Den Haag.

Mellina Anna Alberda van Nijenstein werd in 1756 geboren in Zandeweer. Haar overgrootvader was Mello Alberda, van 1682 tot 1699 bewoner van de Menkemaborg. Mellina zal tijdens haar leven ongetwijfeld op de Menkemaborg geweest zijn. In 1777 trouwde zij met Johan Hendrik Mollerus, die onder meer minister van staat en vice-president van de Raad van State was.

Directeur Afiena van IJken: “Wij zijn de Stichting Adel in Nederland en de Ridderschap van Groningen zeer dankbaar voor deze genereuze schenking dat een mooie aanvulling is op de collectie en de presentatie.” Het portretje is vanaf heden te bewonderen in de voorkamer van de borg.

De vervaardiger en de datering van het portretje zijn nog onbekend. “Er zijn echter wel aanwijzingen die ons naar een toeschrijving kunnen brengen. De komende maanden zullen wij onder andere bij het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie in Den Haag onderzoek doen,” aldus Van IJken.

 

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !