Zomerleestip 1: Tok tok tok in t hounderhok

Kunny Luchtenberg uit Uithuizen is een van de meest productieve Groningstalige schrijfsters. Al decennia timmert ze aan de weg en dat heeft een rijk gevulde boekenplank vol eigen werk opgeleverd. Behalve gedichten en verhalen, produceerde Luchtenberg ook educatief materiaal voor de website www.klunderloa.nl en ontwikkelde ze testmateriaal voor het wetenschappelijke project Woordwaark van de Rijksuniversiteit.  

Eerdere Groningse kinderboekjes die ze schreef en illustreerde gingen over een paardje, een kaboutertje en een kat. In dit kinderboek van Kunny Luchtenberg, Tok tok tok in t hounderhok, ligt het perspectief bij een bruin kippenhok dat vertelt over zijn inwoners. Zo zijn daar de onafscheidelijke Kippy en Kappy, de gulzige Mienoa en tot slot Koboa, die een onfortuinlijke ontmoeting beleeft met een roofvogel.

In behapbare, korte hoofdstukjes wordt verhaald over hun avonturen en over ontmoetingen met exoten als Paauw en Eend. Het Gronings van Kunny Luchtenberg is vloeiend en foutloos, de verteltrant toegankelijk voor de doelgroep. Wanneer een verhaaltje voor een van de ornithologische bewoners van het hok bijvoorbeeld niet goed afloopt, worden daar weinig gruwelijke details aan gewijd en mag de lezer of luisteraar zelf bedenken wat er is voorgevallen.

Tok tok tok in t hounderhok is hierdoor een aanwinst voor de Boukenkist, mits die nog bestaat, en zou als luisterboek op de website Klunderloa passen.

(Deze bespreking verscheen eerder in BLAD)

Ingeborg

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.