MariekesMood: Rouwbegeleiding voor kinderen en jongeren in het aardbevingsgebied

BEDUM – Marieke Bootsma uit Bedum met de praktijk MariekesMood begeleiding van kinderen en jongeren uit het aardbevingsgebied die met rouw en verlies te maken hebben. Thuis of op school. Tevens biedt ze workshops met dit thema voor leraren en andere professionals die met kinderen en jongeren werken. Zij hoopt hiermee een belangrijk levensthema op de kaart te zetten.

Met deze stap denkt Bootsma een behoefte te vervullen. Bootsma: “Veel aandacht voor rouw en verlies is er in onze samenleving niet, zeker niet wanneer het om kinderen en jongeren gaat. Door de verschillende gevoelens die optreden bij rouw, lopen sommigen vast. Wanneer je vroeg begint met kennis delen en steun bieden, zal dat voordeel opleveren voor de rest van het leven.”

Zij merkte als leerkracht in het basisonderwijs dat er onvoldoende ruimte op school is om aandacht te geven aan ingrijpende gebeurtenissen van kinderen. “Juist door op school aandacht te geven aan rouw en verlies, wellicht aan de hand van een actuele gebeurtenis, kun je kinderen leren hoe zij hiermee om kunnen gaan:, aldus Bootsma, “Ik vind dat minstens zo belangrijk als leren rekenen en schrijven.” Tijdens haar werk als juf, begeleidde zij onder andere groepjes kinderen van gescheiden ouders, na schooltijd.

De afgelopen vijf jaar heeft zij als medewerker voor de Tweede Kamerfractie van de SP gewerkt, vooral binnen het dossier gaswinning in Groningen. Na een burn-out realiseerde zij zich dat ze zich beter in het gebied zelf kon inzetten. “Ik hoopte natuurlijk om in Den Haag een bijdrage te kunnen leveren aan een oplossing voor veel Groningers. De onwil van het kabinet inzake de gaswinningsproblematiek, is mede de oorzaak geweest van mijn burn-out. Ik heb deze jaren veel ellende gezien, juist ook voor kinderen en jongeren. Zij verdienen extra aandacht en perspectief. Op het gebied van rouw en verlies wil ik dat graag bieden.”

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.