22ste editie Grunneger Week zaterdag van start

UITHUIZEN – Aanstaande zaterdag begint in Uithuizen de 22e Grunneger Week. Nadat in 2017 deze feest- en lichtweek voor het laatst is georganiseerd pakt het bestuur de draad weer op nadat corona de afgelopen jaren roet in het eten gooide. Nieuwe programma-onderdelen, afgewisseld met de traditionele evenementen waarin de binding met de Groninger cultuur aanwezig is, heeft een zeer gevarieerd programma opgeleverd waarin van zaterdag 9 september tot en met zaterdag 16 september dagelijks reuring en vermaak in Uithuizen is.

Qua aantal evenementen steken de beide zaterdagen er met kop en schouders bovenuit. Maar ook op de andere dagen heeft men, gesteund door tal van buurten, wijken en straten een divers aanbod voor jong en oud.

De opening door wethouder Eltjo Dijkhuis (Gemeente Het Hogeland) en voorzitter Robin Griede van de stichting Groninger Week Uithuizen is op zaterdag 9 september op de Blink. De Technisch Expert Jansen Hulpverlenersdag trekt dan naar verwachting al veel bezoekers naar het centrum en voor de echte vroege vogels is er die dag al een Wadlooptocht gestart. Maar de opening is de officiële aftrap van de feestweek.

De Grunneger Week Trail (Broezen dur Oethoezen) op de openingdag is één van de nieuwe activiteiten waarbij men wandelend of rennend niet alleen door de straten van Uithuizen komt, maar ook door tal van bedrijven en gebouwen. De Nacht van Uithuizen op de Blink is een voorzetting van de festiviteiten.

De omliggende dorpen, streekjes en buurtschappen ’t Lage van de Weg, Doodstil, Zandeweer en Eppenhuizen doen ook mee met 1 of meerder activiteiten. De inmiddels traditionele Grunneger Oavend met tal van Groningstalige artiesten (Fries Wolma, Krzysztof Groen, VanDeStraat en Erwin de Vries) is 1 van de hoogtepunten.

Het letterlijke hoogtepunt is het door de Handels Vereniging Uithuizen georganiseerde Helikoptervlucht boven de Grunneger Week. Op de laatste zaterdag kan men met een vierpersoons helikopter de vele activiteiten van die dag (Stoom- en Oldtimer Festival, jaarmarkt en straattheaterfestival) maar ook de omliggende dorpen vanuit de lucht bekijken. Al ruim 100 tickets zijn verkocht voor deze 6 minuten durende rondvlucht en er zijn nog meer plaatsen beschikbaar.

Halverwege de week zal ook de eerste Bedrijvenbeurs veel bezoekers gaan trekken. Niet alleen doordat er dan nog vier tickets voor de helikoptervluchten worden verloot onder de aanwezigen maar zeker door de vele ondernemers en bedrijven uit Uithuizen en de omgeving zich zullen presenteren en ook tal van aanbiedingen hebben. Met de tegelijkertijd georganiseerde kindermiddag zullen ook de kids zich deze middag vermaken.

Op de website www.stichtinggroningerweek.nl staat het volledige programma dat te omvangrijk is om hier te noemen en vind men de info omtrent het thema van deze Groninger Week: “Wotter, ain bron van inspiroatie”. Tal van buurtverenigingen hebben dit ook in hun verlichting en versiering verwerkt. De aanmelding van deelnemende straten, wijken, buurten, boerderijen en particuliere neemt nog steeds toe zodat Uithuizen en omgeving het lichtpunt van Het Hogeland zal zijn de komende week.

Foto: straattheater tijdens de jaarmarkt in 2022

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.