Circus Vakland het Hogeland: Ontdek het geheim van Warffum

HET HOGELAND – Circus Vakland het Hogeland strijkt van do 21 t/m zo 24 september neer in Warffum, middenin het dorp, op het parkeerterrein van de VV Warffum. Het Circus draait om de theatervoorstelling Karnivoale die drie keer (gratis) gespeeld zal worden, en op zondag om het kindercircus Salto, maar daaromheen zijn tal van activiteiten gepland die allemaal draaien om de vraag: Wat is het geheim van Warffum?

Die vraag komt voort uit opmerkingen en vragen van bezoekers en bewoners van het dorp zelf en de regio rondom, vertelt Circus-coördinator Frans Huissen. ‘Het valt ons op dat Warffum vaak als voorbeelddorp wordt genoemd: als uniek dorp waarvan het centrum zeer authentiek is gebleven, maar dat geen stilstaand museumdorp is geworden. Sterker nog: als je kijkt wat er allemaal in Warffum georganiseerd wordt – van de Kunstkerk tot de Huiskamer – dan zie je een heel rijk aanbod aan culturele activiteiten. En daar profiteren met met het circus van.’

In de dagen dat Circus Vakland in Warffum neerstrijkt kan het publiek kiezen uit maar liefst vier dorpswandelingen. Bovendien vindt er op donderdag een hilarische subquiz plaats onder het motto ‘Wie weet het meest van Warffum’, vertoont Cinema het Hogeland op die avond dorpsfilms en ander uniek beeldmateriaal, en zal op vrijdagavond muziek een hoofdrol spelen (onder andere met de eerste Warffumer Top Tien!). Bovendien is er op zaterdag ook een stormbaan voor kinderen en jeugd met veel muziek. Op zondag kun je daarnaast kennis maken met optredens van muziekvereniging Boréas Usquert en Excelsior Baflo.

Maar het bijzonderste zijn de dorpswandelingen. Op zaterdag zijn er maar liefst drie in de aanbieding. Huissen: ‘’s Ochtends gaan Joeri van der Werf en Louis Stiller op zoek naar het Dorpshuis.’ Want waar is dat dorpshuis eigenlijk – en waar kwamen de verenigingen en mensen vroeger bij elkaar? ‘We starten bij het circus, slingeren door het dorp langs vroegere en huidige dorpshuizen en eindigen in de nieuwe pluktuin van de Op Roakeldaishal.’

’s Middags is er dan een wandeling langs oude paden en gebouwen van Warffum met Jan Geert van Hoorn die ons meeneemt naar bijzondere plekken en gebouwen in Warffum. DIe middag is er ook een wandeling/cursus fotografie van Hans-Peter Cordes die momenteel een tentoonstelling van zijn planten/tulpenfotografie in de Huiskamer van Warffum heeft. In de korte wandeling geeft hij een korte workshop planten/bloemenfotografie.

Op zondag is er een dorpswandeling rond Ties van Dijk, ‘de man die geen voogd van Rottumeroog werd’. In Openluchtmuseum Het Hoogeland is nu een tentoonstelling te zijn over deze bijzondere Warffumer (1873-1967) die voorbestemd leek om voogd van Rottumeroog te worden, maar uiteindelijk koos voor een leven als kunstenaar en tekenleraar – met hulp van Marten Toonder sr. Erik de Graaf – samensteller van de tentoonstelling – leidt ons rond in Warffum langs plekken die een rol speelden in Van Dijks leven.

Huissen: ‘Op deze manier laten we de verschillende aspecten van Warffum aan bod komen en proberen we te vertellen waarom dit zo’n bijzonder dorp is. Daar kun je veel van leren – zowel binnen als buiten Warffum. Alle activiteiten zijn gratis, maar we hopen dat mensen zich wel even van tevoren aanmelden.’

Meer informatie: www.vaklandhethogeland.nl

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !