Diamant in Uithuizen

UITHUIZEN – Wethouder Stefan van Keijzerswaard kwam dinsdagmiddag op bezoek bij Martin en Harmke Toxopeus-Bolt in Uithuizen. Hij kwam het echtpaar feliciteren met hun diamanten huwelijk. Precies 60 jaar geleden, 3 oktober 1963, gaven ze elkaar het jawoord in de voormalige gemeente Usquert.

In zijn werkzame leven was Martin Toxopeus garagehouder en vertegenwoordiger. Later begeleidde hij (langdurig) werkloze jongeren, waarbij klussen voor onder meer scholen in Groningen werden gedaan. In de laatste jaren voor zijn pensioen is hij facilitair manager geweest bij dit werkbedrijf. In de periode dat het echtpaar een garage had, zorgde zijn vrouw Harmke voor de administratie en bediende ze de benzinepomp. Daarnaast zorgde zij als huisvrouw voor het gezin en was zij later mantelzorger voor haar moeder, schoonmoeder en zuster.

In hun leven hebben ze op verschillende plekken in de kop van Drenthe gewoond: Assen, Exloo, Noordlaren en Glimmen. Maar uiteindelijk zijn ze ruim een jaar geleden teruggekeerd naar de omgeving waarin ze zijn geboren en getogen: ze wonen in het mooie Uithuizen.

In zijn jonge jaren was Martin graag sportief bezig, in het bijzonder met handbal en schaatsen. Hij is een van de schaatsers van de legendarische editie van de Elfstedentocht in 1963. En ook nam hij deel aan de Noorderrondritten.

Verder is hij een echte klusser, bij hem thuis, maar ook bij de kinderen. En in de tijd dat ze in Glimmen woonden, hielp hij graag mee in het dorpshuis. Harmke mag in haar vrije tijd graag handwerken en mag ze graag lezen. In de periode na het pensioen kon je het echtpaar vele zomers op de boerencamping in Wijster aantreffen, waar Toxopeus nog regelmatig de handen uit de mouwen stak om de boer en de boerin te helpen met allerlei klussen.

Het echtpaar kreeg twee dochters, die inmiddels 59 en 57 jaar zijn. En ze zijn trots op hun 5 kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !