Herfstlasagne met gehakt

Ingrediënten voor 6 personen:

 • 1 winterwortel
 • ▢ 2 stengels bleekselderij
 • ▢ 1 ui
 • ▢ 3 teentjes knoflook
 • ▢ 4 roma of trostomaten
 • ▢ 2 el bakolijfolie + extra
 • ▢ 500 gr rundergehakt
 • ▢ zeezout
 • ▢ zwarte peper
 • ▢ 2 blikken (totaal 800 gr) tomatenblokjes
 • ▢ 1 el gedroogde basilicum
 • ▢ 1 el gedroogde oregano
 • 1 knolselderij
 • ▢ 40 gr roomboter
 • ▢ 40 gr bloem
 • ▢ 500 ml melk
 • ▢ nootmuskaat
 • ▢ 150 gr belegen geraspte kaas.

Bereiding:

 • Was en snij de winterwortel en de bleekselderij in kleine stukjes. Hak de ui en teentjes knoflook fijn. Snijd de tomaten in kleine stukjes.
 • Verhit op middelhoog vuur een braadpan of grote hapjespan en fruit het ui-knoflookmengsel 3 minuten in de olie. Voeg daarna het gehakt toe en rul dit gaar. Strooi hier halverwege wat peper en zout over.
 • Voeg de winterwortel en bleekselderij toe en bak dit 2 minuten mee. Daarna zijn de verse tomatenblokjes aan de beurt, nog 1 minuutje meebakken. Zet het vuur lager en voeg de tomatenblokjes uit blik, gedroogde basilicum en oregano toe en meng goed. Laat dit 30 minuten pruttelen. Proef tussentijds en voeg naar wens nog zout en peper toe als je dit nodig vindt.
 • Schil ondertussen de knolselderij, snijd deze door de helft en snijd daarna van iedere helft dunne plakken. Dit worden je lasagnebladen. Blancheer de plakken een paar minuten in gezouten, kokend water zodat ze straks mooi zacht worden in de lasagne. Laat daarna uitlekken en dep ze droog met keukenpapier.
 • Maak nu ook de bechamelsaus. Neem een pan met dikke bodem en smelt hier de boter in. Voeg daarna de bloem in één keer toe en roer het door de boter heen tot er een glad mengsel ontstaat. Bak deze roux nog 2 tot 3 minuten zachtjes door en blijf daarbij goed roeren. Als de roux los begint te laten van de bodem is deze goed, laat niet verkleuren. Voeg daarna al kloppend een scheut melk in de pan. Als de melk helemaal is opgenomen door het mengsel, voeg je steeds weer een nieuwe scheut melk toe tot de saus licht gebonden is. Zet de pan daarna op je kleinste pitje en laat de saus heel zachtjes nog een paar minuten indikken terwijl je blijft roeren. Breng de saus op smaak met een beetje zout, gemalen zwarte peper en een snufje nootmuskaat.
 • Verwarm de oven voor op 175 graden .
 • Pak je ovenschaal en vet deze in met wat olijfolie. Verdeel een dun laagje gehaktsaus op de bodem. Leg hierop een laag van de helft van de knolselderij plakken en een laag van een derde van de bechamelsaus. Schep hier de helft van de gehaktsaus op, leg de andere helft van de plakken erop en weer een derde van de bechamel. De laatste helft van de gehaktsaus komt daar weer op, samen met het laatste deel van de bechamel. Strooi als laatste de belegen kaas er gelijkmatig over.
 • Schuif de schaal in de voorverwarmde oven en bak de lasagne circa 40 – 45 minuten tot er een mooi bruin korstje op de lasagne zit.

 

Eet smakelijk en tot volgende week.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.