Tweede lezing over breien door kostuumhistorica Constance Willems

USQUERT – Op uitnodiging van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal en Cultuur geeft kostuumhistorica en textielkunstenares Constance Willems, vanwege grote belangstelling, opnieuw een lezing over het oudste gebreide kousje van Europa. De tweede lezing is op zaterdag 11 november in het Berlagehuis in Usquert.

Er was veel belangstelling voor de eerste lezing van Constance Willems over het oudste gebreide kousje van Europa. Daarom organiseren Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur samen met de kostuumhistorica opnieuw een lezing over breien. Deze keer wordt de lezing gehouden op zaterdag 11 november van 13:30-15:30 uur in het Berlagehuis in Usquert. De lezing gaat, net als de eerste keer, over het onderzoek naar het kousje, maar ook naar de wereld er omheen. Constance zal ingaan op het ambacht breien en op de plaats van deze beroepsgroep binnen de economie door de jaren heen.

Archeologische vondst legt ambacht bloot

Het gebeurt zelden: bij opgravingen in de stad Groningen ontdekten archeologen een gaaf kinderkousje uit het begin van de 16e eeuw.  Hiermee werd het meteen het oudste kousje in Europa. Constance Willems, kostuumhistorica, onderzocht de breitechniek en maakte een replica. Zij komt tot de conclusie dat dit kousje niet alleen oud is, maar ook gemaakt is volgens een patroon dat nog niet bekend was. Speurend in de archieven kwam ze op het spoor van de geschiedenis van een bijna verdwenen ambacht: het breien.

In haar lezing zal Constance Willems vertellen over het verhaal van het kousje en gaat zij tevens dieper in op het eeuwenoude fenomeen breien.

Breien als immaterieel erfgoed

Komend jaar willen de organisatoren aandacht genereren voor het ambacht breien door musea te vragen hun gebreide objecten te inventariseren. Daarnaast is het mogelijk dat mensen met historisch breiwerk in huis een afspraak kunnen maken om dit te laten analyseren. Samen met verhalen van inwoners en historische (lied)teksten en afbeeldingen op schilderijen en prenten willen de initiatiefnemers het ambacht van breien door de eeuwen heen als immaterieel erfgoed een podium geven.

Breiwerk onder de loep

Heeft u zelf een breiwerk met een historisch verhaal of bent u benieuwd naar de ouderdom of breigeschiedenis ervan? Na afloop van de lezing is er gelegenheid uw ‘brei-schat’ door Constance Willems onder de loep te laten nemen.

Datum                 :  Zaterdag 11 november 2023

Tijd                      :  13.30—15.30 uur

Locatie                :  Berlagehuis, Raadhuisstraat 3, Usquert

Toegang              :  Gratis

Aanmelden          :  https://erfgoedpartners.podiumnederland.nl/mtTicket/performance/10213685?stlt=egp

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.