Publiekslezing archeologie

Ook in de winter van 2024 organiseert Erfgoedpartners | Centrum Groninger Taal & Cultuur in samenwerking met het Platform Archeologie & Publiek, de betrokken erfgoedinstellingen, de sprekers en Biblionet Groningen een drietal lezingen over archeologie. De eerste lezing is op 25 januari in Museum Wierdenland in Ezinge en wordt verzorgd door Sierd Jan Tuinstra, senior KNA Archeoloog.

De archeoloog behandelt in zijn lezing de vondsten die werden gedaan bij opgravingen in wierden bij Bedum en Westerwijtwerd. Ook komt de bewoning van deze verdwenen wierden, die in de vierde eeuw na Christus beide werden verlaten, ter sprake. De eerste wierde was onbekend, de tweede was bekend maar werd in de jaren zestig afgegraven. Op beide plekken is van de vroegere bewoning geen spoor meer zichtbaar. Ruim vier eeuwen geschiedenis: vanaf de 1e eeuw voor Christus tot en met de 3e eeuw na Christus.

Onbekende wierde:
In 2023 ontdekten archeologen, bij de bouw van een hoogspanningsverbinding tussen Eemshaven en Vierverlaten, de resten van een lage huiswierde en vlaknederzetting van ruim 2000 jaar oud. Deze wierde bij Bedum bleek vrij klein van omvang, zodat maar liefst 75% van de locatie kon worden opgegraven. Dit leverde een schat aan informatie op. De (kleine) wierde functioneerde een paar honderd jaar als vetweiderij waar kalveren vetgemest werden voor een nabijgelegen bewoonde wierde. Er stond een woning op de wierde voor de boerenfamilie die de vetmesterij beheerde. Door de vondsten te analyseren kon men de geschiedenis van de wierde in kaart brengen. In Museum Wierdenland is nog tot 31 januari een tentoonstelling te zien waarin wordt verteld hoe de wierde ontstond en hoe er geleefd en gewerkt werd gedurende ruim twee eeuwen vanaf het begin van de jaartelling.

Praktische informatie
De lezing wordt gehouden op donderdag 25 januari 2024 in Museum Wierdenland, Van Swinderenweg 10, 9891 AD Ezinge. Aanvang van de lezing: 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur. Er wordt geen entree geheven, maar aanmelden is verplicht: ww.erfgoedpartners.nl/agenda

Livestream: u kunt de lezingen ook thuis live volgen via youtube.com/groningsebibliotheken. Hiervoor hoeft u
zich niet vooraf aan te melden.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.