Film over de kleuterbus van Garnwerd

Zaterdagavond 3 februari 2024 zal er in de kerk van Garnwerd door Stichting Boekeniers een film worden vertoond over de kleuterbus die tussen 1973 en 1986 de kleuters van Garnwerd en omstreken naar de kleuterschool in Ezinge bracht.

Door het ontbreken van een kleuterschool in Garnwerd reden ouders meerdere keren per dag op en neer naar de kleuterschool in Ezinge. Initiatieven om dit per toerbeurt te regelen, kwamen nooit van de grond, tot ergernis van één van de ouders, Helmut van der Ploeg. Hij kwam op het idee om met een groep vrijwilligers een ‘lijndienst’ op te zetten. Hoe dit tot stand is gekomen en wie er bij de kleuterbus betrokken waren is te zien in deze 50 minuten durende film. We starten de film om 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur. Na afloop is het mogelijk om na te praten met een drankje. Entree, koffie/thee en koek zijn gratis maar een donatie is van harte welkom.

Raar ding

Het idee voor een film over de kleuterbus komt van de Boekeniers uit Garnwerd, die ook verantwoordelijk zijn voor het boek Tussen meeuw en leeuw die de geschiedenis beschrijft over Garnwerd en de Garnwerders. Het kleuterbus-project werd aanvankelijk getrokken door Lambertus Postma. In 2017 interviewde hij Helmut van der Ploeg en van dit interview zijn filmopnames gemaakt. Maar door ziekte en uiteindelijk overlijden van Lambertus is het project stil komen te liggen. Na de covid-periode hebben Miente Viersen en Arie Jekel het project weer opgepakt. Het interview met Helmut vormt de rode draad in de film, maar er moesten meer verhalen worden verteld. Daarom zijn er meer betrokkenen benaderd en een deel hiervan was ook bereid om vragen te beantwoorden voor de camera. “Iedereen heeft wel een herinnering aan dat rare ding” zegt oud-kleuter Henk Stadens in het interview.

Tussen meeuw en leeuw

De kleuterbus is maar één van de vele verhalen die te vertellen zijn over Garnwerd. Bij het samenstellen van het boek Tussen meeuw en leeuw werd al snel duidelijk dat er zoveel historisch materiaal voorhanden is dat het niet in één boek te vatten valt. Andere verhalen over Garnwerd en de Garnwerders die het boek niet hebben gehaald zijn te vinden op website van de Stichting Boekeniers Garnwerd: boekeniersgarnwerd.nl

Binnenkort 

Film over de kleuterbus van Garnwerd, te zien op zaterdagavond 3 februari 2024 in de kerk van Garnwerd.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.