Vrijwilligers knotten bomen in Uithuizermeeden

Afgelopen zaterdag heeft natuurvereniging IVN Noord-Groningen onder prima weersomstandigheden wilgen geknot. Met maar liefst 15 vrijwilligers, variërend in de leeftijd van 26 tot 74 jaar, zijn alle wilgen ontdaan van hun 2-jarige takken. Als de takken na 2 of 3 jaar niet worden verwijderd, kunnen de bomen gaan omvallen omdat de kroon te zwaar wordt. Met knotten wordt dat voorkomen, en ontstaan de prachtige karakteristieke knotwilgen. 

Al 35 jaar onderhoudt IVN de wilgen op dit perceel in Uithuizermeeden. Knotwilgen vormen een prachtige broed- en schuilplaats voor allerlei insecten, vogels en kleine zoogdieren. Van de afgezaagde takken zijn takkenrillen te maken die ook ten goede komen aan de biodiversiteit, omdat tal van diersoorten er een schuilgelegenheid in vinden. Omdat de takken heel recht groeien kunnen deze ook gebruikt worden als bonenstokken.

Tussen de middag werden de vrijwilligers getrakteerd op heerlijk warme soep van Hotel Ekamper uit Oosteinde.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.