IKC Hoogholtje wordt Sleutelbewaarder van ’t Marnehoes in Wehe den Hoorn

Op donderdag 15 februari zal IKC Hoogholtje officieel benoemd worden tot Sleutelbewaarder van de historische kerk in Wehe den Hoorn, beter bekend als ’t Marnehoes. Deze benoeming markeert een nieuwe samenwerking tussen de school en Groninger Kerken, waardoor de kerk zal dienen als locatie voor diverse educatieve en gemeenschapsactiviteiten.

Ontdekkingstocht
De feestelijke lancering van het project begint met het unieke Sleutelbewaardersspel, een interactief spel ontwikkeld door Paul&Albert speciaal voor Groninger Kerken. Hierbij krijgen de bovenbouwgroepen de kans om via een quiz de kerk en haar omgeving te verkennen. Door vragen juist te beantwoorden, kunnen ze de ‘symbolische’ quizkerkjes openen en zich zo voorbereiden op hun rol als Sleutelbewaarders.

Jonge dorpsbewoners betrekken bij erfgoedbehoud
Het Sleutelbewaardersproject van Groninger Kerken begon in 2016 en heeft inmiddels al 12 andere scholen betrokken als Sleutelbewaarders van hun lokale kerken. Het doel van dit project is om jonge dorpsbewoners bewust te maken van het cultureel erfgoed in hun omgeving en hen te betrekken bij het beheer van monumentale kerkgebouwen.
Wendy Reitsma, directeur van IKC Hoogholtje, zegt hierover: “Met de sleutel tot het
verleden in handen, openen de kinderen van IKC Hoogholtje niet alleen de deuren van ’t
Marnehoes, maar dragen ze ook zorg voor een bijzonder stukje erfgoed in Wehe den
Hoorn.”

Na deze introductie sluit de rest van de school aan bij de festiviteiten, waarbij een officieel certificaat zal worden ondertekend door een vertegenwoordiger van de leerlingen en Patty Wageman, directeur van Groninger Kerken.

‘t Marnehoes
De kerk van Wehe den Hoorn, bekend als ’t Marnehoes, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen en is verbonden met de adellijke familie Tjarda van
Starkenborgh. Sinds 1985 is de kerk eigendom van Groninger Kerken. Een opvallend
kenmerk van de kerk is het beschilderde plafond, een meesterwerk van kunstenaar Matthijs Röling.

• Datum: Donderdag 15 februari
• Locatie: Kerk Wehe den Hoorn, ‘t Marnehoes, Kerkstraat 21, Wehe den Hoorn
• Aanvang: De school trapt af om 12.45 uur met het Sleutelbewaardersspel. Het
officiële gedeelte, de sleuteloverdracht en het tekenen van het certificaat vindt
plaats om 13.45 uur.

Vrijwilligers gezocht
In tegenstelling tot andere kerken onder beheer van Groninger Kerken, is er in Wehe den Hoorn geen plaatselijke commissie actief, hoewel er wel vrijwilligers in het dorp zijn die een oogje in het zeil houden. In de nabije toekomst zal gezocht worden naar een groep vrijwilligers om een plaatselijke commissie op te richten, zodat er ook buiten schooltijden activiteiten kunnen plaatsvinden, zoals lezingen, concerten en dorpsbijeenkomsten. Meer weten? Mail naar vrijwilligers@groningerkerken.nl.

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !