Keramiek in Wetsinge: Janny Leijenaar deelt haar passie

Op 31 maart vindt de Maandelijkse Markt plaats in het kerkje van Klein Wetsinge. Janny Leijenaar is, net als de voorgaande edities, aanwezig met haar grote passie: keramiek. Janny’s passie voor keramiek komt niet zomaar: het creatieproces in combinatie met de vergefelijkheid van klei maakt het tot een fijne bezigheid. Ze waardeert de transformatie van klei van een flexibele vorm naar een gebakken, duurzaam eindproduct.

‘Ik houd van klei omdat het vergevingsgezind is: wat oneffenheden of kleine afwijkingen is geen ramp.’

De markt was de eerste instantie waar ze haar producten had laten zien. ‘De markt geeft me de kans om mijn vaardigheden te combineren.’ Hier kan ik tegelijk kunstenaar en leraar zijn, zegt Janny. Ze verkoopt haar werk, onder andere kleurige huisjes, bekers en sieraden. Ze biedt daarnaast voor bezoekers de mogelijkheid zelf met klei te werken, omdat Janny mensen wil laten ervaren hoe klei voelt en hoe dingen worden gemaakt. Op de volgende markt kunnen bezoekers zelf een object maken en beschilderen met gekleurde klei. Janny bakt dit vervolgens thuis af.

Janny maakt gebruik van de raku-techniek. Dat is een eeuwenoude Japanse stooktechniek waarbij geglazuurde keramiek heet uit de oven wordt gehaald en vervolgens in een ton wordt geplaatst. De rook die daarbij vrijkomt geeft een uniek effect op het keramiek.

Van 12:00 tot 17:00 kun je gratis de markt bezoeken. Afgezien van Janny’s stand, zijn er diverse andere verkopers, livemuziek en kun je deelnemen aan een workshop ‘paaseieren schilderen’. De organisatoren Olaf en Carla zorgen voor koffie, huisgemaakte wafels en heerlijke broodjes.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !