SWS Noorderlicht uit Rasquert wint spannende debatfinale ‘Weet wat je zegt’

‘Weet wat je zegt’ is een burgerschapsproject van Groninger Kerken, speciaal ontwikkeld voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool. Tijdens dit project leren ze niet alleen essentiële debatvaardigheden, maar verkennen ze ook kunst en erfgoed en ontwikkelen ze een goed begrip van diverse perspectieven.

Na boeiende voorrondes in verschillende kerken, kwamen op maandag 8 april jonge finalisten samen in de Akerk te Groningen voor een zinderende debatfinale. SWS Noorderlicht uit Rasquert wist met een klein puntenverschil de overwinning te behalen ten opzichte van OBS De Oleander. Het debat, dat plaatsvond in de prachtige omgeving van de Akerk, liet zien hoe beide scholen uitblonken in luisteren en samenwerken.

Jonge stemmen in debat in historische Akerk

In de afgelopen weken vonden er vier voorrondes plaats in de kerken van Adorp, Oude Pekela, Baflo en Tolbert. Tijdens deze voorrondes gingen telkens twee klassen met elkaar in debat. Uit deze voorrondes zijn SWS Noorderlicht uit Rasquert en OBS De Oleander uit Stadskanaal als finalisten naar voren gekomen. In de finale debatteerden de leerlingen onder leiding van debatleider Daphne de Bruijn over drie stellingen die betrekking hadden op kerken en hun omgeving. Ter plekke werd de derde stelling bekendgemaakt, waarbij de leerlingen al het thema kenden.

“Hier staan geen kinderen tegenover elkaar, hier staan mensen met een mening!” Daphne de Bruijn | debatleider ‘Weet wat je zegt’

Jury roemt samenwerking tussen de deelnemers
De deskundige jury met Kinderburgemeester Jorn, wethouder en locoburgemeester Mirjam Wijnja, Patty Wageman directeur van Groninger Kerken en juryvoorzitter Bart Breman, directeur van GRID Grafisch Museum prees beide scholen voor hun vermogen om goed naar elkaar te luisteren en effectief samen te werken.

1e prijs: kerkfeest voor kampioenen
Tijdens de bekendmaking, waarbij het hele publiek luidkeels juichte, overhandigde Kinderburgemeester Jorn de oorkondes én de 1e prijs aan de winnende school; een feest voor de hele klas in een kerk van Groninger Kerken naar keuze, inclusief DJ, hapjes, drankjes en feestversiering. Maar niet getreurd, ook de tweede plek betekende een mooie prijs; een extra feestelijk bezoek aan een locatie van de Schoolkerk, voor de hele klas.

‘Weet wat je zegt’ bereidt jongeren voor op de toekomst!
Het burgerschapsproject ‘Weet wat je zegt’ sluit perfect aan bij de doelstellingen van Groninger Kerken, waarbij het behoud van historische kerkgebouwen in Groningen en het stimuleren van interesse ervoor centraal staan. Deze kerken, vaak zonder religieuze functie, transformeren tot levendige centra van gemeenschap. Het project speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van jongeren als toekomstige beleidsmakers, kerkbeheerders, restauratoren, kunsthistorici en vrijwilligers. Door vaardigheden zoals luisteren, argumenteren en presenteren te ontwikkelen, bereiden jongeren zich voor op het omgaan met veranderingen, zowel binnen de kerkgebouwen als in de bredere samenleving.

Samenwerking
‘Weet wat je zegt’ is een initiatief van Museum Catharijneconvent uit Utrecht, in samen-werking met Groninger Kerken, het Fries Verzetsmuseum in Leeuwarden en het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Het project maakt deel uit van het bredere landelijke project ‘Weet wat je viert’. Meer informatie is te vonden op schoolkerk.nl en weetwatjeviert.nl.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !