Skip to content
Omroep Het Hogeland
Omroep Het Hogeland

  • Nieuws
  • Agenda
  • Overige
  • Podcast&meer
  • Radio
  • TV
  • Over ons
    • Over ons
    • Redactie
    • PBO
    • AVG
    • Disclaimer
    • Klachtenprocedure
    • Contact
Omroep Het Hogeland
Omroep Het Hogeland

‘Ze onderhouden het groen in Winsum beter dan in Bedum. Dat kan ik met eigen ogen zien’

26 juli 202526 juli 2025

(Op de foto: Wouter Dijk (GroenLinks) in gesprek met Hennie de Boer uit Bedum)

(Door Richard Klunder)

Ze doen volgend jaar voor het eerst met één lijst mee aan de raadsverkiezingen in Het Hogeland. En er komt een gezamenlijk verkiezingsprogramma. Maar wat moet de prioriteit krijgen in dat programma?  PvdA en GroenLinks struinen de komende weken de dorpen af om te horen wat mensen belangrijk vinden. “Zet in een AZC alsjeblieft geen jongens neer die dingen uitspoken zoals in Ter Apel.”

Op Het Kerkplein in Bedum heeft de kraam van de visboer tijdelijk gezelschap gekregen van een veelkleurige aanhanger waarop een soort schaftkeet staat. ‘De Luisterwinkel, werk aan de winkel’ is op de keet geschilderd. In de Luisterwinkel zelf staan twee stoelen. Mensen die de behoefte hebben kunnen daar een langer gesprek voeren met raadsleden of vrijwilligers van GroenLinks of de PvdA. “Dat gesprek in de stoeltjes is tot nu toe niet gebeurd”, zegt Wouter Dijk (GroenLinks). “Zo’n persoonlijk gesprek is misschien wat te veel gevraagd voor mensen, dat snap ik wel. Alle gesprekken vinden rond de keet plaats.”

Dijk is initiatiefnemer van de keet. Hij vindt het belangrijk dat partijen in gesprek gaan met inwoners voordat ze een verkiezingsprogramma samenstellen. Eerst luisteren naar de mensen. Daarna een programma maken.

Toen hij zijn idee voor een Luisterwinkel opperde, kreeg hij de handen bij de collega’s van GroenLinks en PvdA snel op elkaar. “Maar het is niet alleen luisteren”, zegt Dijk. “We noteren de gegevens van mensen en vertellen ze later wat we met hun opmerkingen hebben gedaan. Die terugkoppeling wordt vaak vergeten, wij willen dat echt beter doen.”

Hennie de Boer (72) uit Bedum komt even een praatje maken. Ze vraagt of het in het Gronings mag. “Natuurlijk”, lacht Dijk. Ze begint over de (inmiddels ingetrokken) plannen voor een AZC in Bedum. “Kijk, mensen die vluchten moeten wel een plek hebben”, zegt ze. “Maar zet er alsjeblief geen jongens neer die dingen uitspoken zoals in Ter Apel.” 

Hennie vindt het mooi wonen in Bedum. Maar vond het vroeger mooier. “Al die olde dingen goan weg. Het was hier goud. Ja, ik ben wel een beetje van ‘t olde.”

Kloof

Het is waarschijnlijk niet toevallig dat Bedum een van de eerste plaatsen is die de Luisterwinkel aandoet. Als de kloof tussen politiek en inwoners ergens aan de oppervlakte kwam, dan was het wel hier. Een plan van een aantal enthousiaste Bedumers voor een nieuwe invulling van het oude gemeentehuis strandde, omdat het gemeentebestuur te veel hobbels op de weg zag. En inwoners voelden zich overvallen door een onderzoek naar een mogelijk AZC. Het kwam bovenop het gevoel dat een aantal Bedumers heeft dat het gemeentebestuur vooral oog heeft voor de belangen van buurdorp Winsum. Er werd zelfs een petitie gestart met de oproep dat Bedum zich beter bij een andere gemeente kan aansluiten. De petitie is inmiddels door 323 mensen ondertekend.

Het gevoel dat Winsum een streepje voor lijkt te hebben, komt terug in de andere gesprekken die deze middag op straat worden gevoerd. “Ik fiets graag”, zegt een vrouw, “en als ik door Winsum rijd zie je dat het groen daar beter wordt onderhouden dan hier in Bedum. Dat kan ik met eigen ogen zien.” Een ander begint over het politiebureau dat onlangs in Winsum is geopend. En De Tirrel. “In Bedum mag niks, alles moet naar Winsum lijkt het wel.”

Na zo’n anderhalf uur wordt de keet weer klaargemaakt voor vertrek. De raadsleden van PvdA en GroenLinks hebben zo’n tien gesprekken gevoerd. De vergelijking gaat mank natuurlijk, maar toch: bij de viswinkel kwamen in anderhalf uur tijd tien keer zoveel mensen. “Niet iedereen wil in gesprek, sommigen lopen gewoon door”, zegt Sarah Spinder, assistent van de PvdA-fractie in de raad. “We merken dat mensen het niet gewend zijn dat de politiek echt geïnteresseerd is in hun verhaal. We geven nu aan de mensen aan dat we het echt anders willen doen. We signaleren dat inwoners soms boos zijn en dat de afstand tussen de mensen en de politiek te groot wordt. En zodra het vertrouwen in de overheid afneemt is dat een direct gevaar voor de democratie. Bij grotere vraagstukken moet de politiek veel eerder  teruggaan naar de inwoners en vragen ‘is dit ook wat jullie willen’.”

De vier roerige informatiebijeenkomsten in Bedum over de mogelijke komst van een AZC geven volgens Spinder aan dat het anders moet. “We hadden een andere vorm moeten kiezen om de mensen te informeren, zeker. Misschien hadden we een peiling kunnen doen. Of dat mensen ook anoniem hun mening konden geven. Maar in ieder geval moet je het maatschappelijke midden een stem geven. Die groep is het grootst, maar ze laten zich niet altijd horen.” 

Voor de ingang van de Luisterwinkel staat een aantal klompen. Groene en rode klompen, om de verbinding tussen GroenLinks en PvdA aan te geven. De partijen doen in Het Hogeland mee met één verkiezingsprogramma en één lijst. Ze hebben het volgende afgesproken: als de lijsttrekker van GroenLinks wordt, dan zijn de twee volgende kandidaten van de PvdA. En vice versa. Op de kieslijst staat nog wel aangegeven van welke partij een kandidaat is. In de komende maanden wordt bekend wie de lijsttrekker wordt van de gezamenlijke lijst.

Omroep Het Hogeland en Omroep Eemsdelta doen de komende maanden uitgebreid verslag van de verkiezingscampagnes van alle partijen in aanloop naar de raadsverkiezingen op 18 maart volgend jaar. Op de sites van de partijen staat wanneer ze in welke plaats zijn.

Nieuws

Bericht navigatie

Vorige bericht

Bezoek ons ook op:

Facebook
X (Twitter)
YouTube
Instagram
©2025 Omroep Het Hogeland