Minder overslag in Eemshaven en Delfzijl

EEMSHAVEN/DELFZIJL – In de eerste helft van het jaar is er in de Eemshaven en de haven van Delfzijl ruim twintig procent minder overgeslagen dan in dezelfde periode vorig jaar.

De daling in de Groningse zeehavens is daarmee aanzienlijk groter dan in andere Nederlandse zeehavens. Alle Nederlandse havens samen kwamen uit op tien procent minder overslag, zo blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De cijfers gaven aan dat de aanvoer van goederen sterker daalde dan de afvoer. De daling voor bulkgoederen, zoals aardolie en steenkool, was sterker dan die voor goederen die in containers worden vervoerd.

Volgens een woordvoerder van Groningen Seaports heeft de grotere daling in Delfzijl en de Eemshaven te maken met de aanvoer van zand in 2019 voor de dijkverbetering tussen de Eemshaven en Delfzijl, het project Marconi Buitendijks.

In 2020 werd hiervoor geen zand meer aangevoerd, wat de scherpe daling in de overslagcijfers verklaart. Als het effect van het Marconi-project niet wordt meegerekend loopt Groningen Seaports met tien procent minder overslag in de pas met de andere Nederlandse zeehavens, aldus de woordvoerder.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !