Raad van State dossier 202003298/1: Werelderfgoed Centrum Lauwersoog

DEN HAAG – De wijziging van het bestemmingsplan van Lauwersoog voor de bouw van het Werelderfgoed Centrum heeft van de Raad van State dossiernummer 202003298/1 gekregen. Nadat de gemeenteraad in april met de wijziging van het bestemmingsplan akkoord was gegaan, heeft het gemeentebestuur nog een aantal wijzigingen er in aangebracht waarmee de raad vorige week akkoord ging.

Een woordvoerder van de Raad van State laat weten dat drie partijen zich gemeld hebben die het plan aanvechten. “De Waddenvereniging treedt op namens enkele organisaties, een particulier en een bedrijf in Lauwersoog. Het feit dat een zaak bij de Raad van State aanhangig wordt gemaakt, zegt heel weinig. De Raad van State oordeelt over de vraag of besluiten van de overheid rechtsgeldig zijn ter bescherming van de burgers en bedrijven, instellingen. Bezwaar maken bij de Raad zegt niets over de kwaliteit van de besluiten. Er zijn gemeenten die vaak voor de Raad gedaagd worden maar die nemen enorm veel besluiten en dan zijn er veel meer procedeerders. Het aantal procedeerders zegt ook niets over of ze wel of niet in het gelijk worden gesteld.”

In het nieuwe voorlopige ontwerp van het Werelderfgoed Centrum (WEC) is het nieuwe gebouw 16,5 meter hoog. In het vorige ontwerp, dat tot veel weerstand leidde, was dat nog dertig meter. Er zijn meer natuurlijke materialen in verwerkt, zoals hout. Diverse organisaties in en rondom Lauwersoog hebben meegedacht over het nieuwe ontwerp van het Deense architectenbureau Dorte Mandrup. Op de eerste verdieping komt een receptie, multifunctionele ruimte met lounge, café en shop. Op de begane grond komt natte onderzoeksruimte, klaslokalen en vergaderruimten. Deze zijn gratis toegankelijk.

Met 150 duizend bezoekers is het Erfgoedcentrum toeristische magneet

Op de tweede verdieping en het dak komen ruimtes voor tentoonstellingen en het zeehondencentrum. Dit is nu nog gevestigd in Pieterburen. Stichting WEC, die het gebouw ontwikkelt, benadrukt dat het hier wel om een voorlopig ontwerp gaat. Er kunnen nog wat kleine aanpassingen gedaan worden. De omvang van het gebouw is 6000 vierkante meter. Er wordt gerekend op 150.000 bezoekers per jaar en is daarmee een toeristische trekker van de eerste orde.

De gemeente heeft in april toestemming gegeven voor een bouwwerk van maximaal twintig meter hoogte. Tegen dit besluit en het nieuwe bestemmingsplan hebben natuurorganisaties bezwaar gemaakt bij de Raad van State. Die vrezen dat er allerlei hoge bouwwerken in Lauwersoog komen. Ze vinden dat niet passen naast het Waddengebied en willen uitsluiten dat andere organisaties zo’n dergelijk bouwwerk kunnen neerzetten. Inmiddels heeft de gemeente laten weten dat ze de hoogte in het bestemmingsplan willen aanpassen in de hoogte van het voorliggende ontwerp, 16,5 meter. Daarmee hoopt ze tegemoet te komen aan de wensen van de bezwaarmakers./Webredactie

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !